В последните години чуваме за все повече растителни видове, които са застрашени от изчезване заради климатичните промени. Някои от тях са с широка употреба и просто не можем да си представим живота без тях - като кафе и какао например. За щастие, все още гроздето не е сред тях, защото иначе и любимото ни вино би се превърнало в лукс.

Как се прави вино от вулканична пепел - на Лансароте знаят отлично

Как се прави вино от вулканична пепел - на Лансароте знаят отлично

Гениалните вина, родени от черни вулканични кратери

А сега ново изследване, публикувано в Nature Plants, ни дава повече яснота за произхода на гроздовите насаждения и голямата заплаха, която е можело да осуети тяхното разпространение по целия свят. Според учения Фабиани Ерера от University of Michigan, гроздето се е появило на нашата планета много по-рано, отколкото предполагахме.

Открити са доказателства под формата на вкаменелости, че лозя е имало и преди 66 милиона години в Латинска Америка и от там произхождат всички сортове грозде за вино и консумация, които познаваме днес. А тяхното разпространение е станало възможно, благодарение на изчезването на динозаврите. Така се потвърждават предишни хипотези, че гроздето произлиза от Западното полукълбо, а чак след това е култивирано в Италия - точно както култури като домати, шоколад и царевица.

Неведнъж учените са доказвали, че огромните древни животни като динозаврите успяват значително да променят условията в местообитанията си - например да унищожават по-крехките растения и да правят горите по-проходими за тях. Затова и с тяхното изчезване видове като гроздето успяват да се развиват по-успешно, да растат по-високи и да развиват по-силна коренова система, незастрашени от риска да бъдат унищожени от тоновете телесна маса на големите животни.

Изчезването на динозаврите според учените води до "дълбоки промени" в еволюцията на редица растения, предимно на цъфтящите, които създават плодове. Те успяват и да взаимодействат по нови начини с насекомите, които ги опрашват, което води и до по-ефективното им разпространение на по-големи площи.

Откритите в последните години вкаменелости при разкопки в Латинска Америка девет вида гроздови семки доказват много по-дългата еволюционна история на гроздето - много повече от тези няколко хиляди години, за които се предполагаше.

Сега се твърди, че този растителен вид е съществувал поне от 19 милиона години, а следи от семки са открити дори във вкаменелости, датиращи от преди цели 60 милиона години. Тези лозя са растяли по земите на Перу, Колумбия и Панама, точно няколко века след изчезването на динозаврите преди 66 милиона години, пише Fox News.

Защо дължим на Александър Велики начина, по който пием вино днес

Защо дължим на Александър Велики начина, по който пием вино днес

И какво е било различното

От останките не може да се направи извод дали откритите семки са от бяло и черно грозде, но е ясно, че много наподобява на зърната, които познаваме днес. А археологическите открития и изводите от тях са наистина значими, защото за пръв път се търси и намира нещо толкова малко като гроздови семки, които обаче могат да ни дадат толкова много информация.