Едва ли има човек, използващ социалните мрежи, който поне веднъж да не се е натъквал на видео, в което Нусрет Гьокче, познат като Salt Bae, поръсва току-що изпечено месо със сол по запазения си начин.

Мондиал 2022, Salt Bae, Нусрет Гьокче и как известният готвач разгневи с поведението си

Готвачът, който разгневи всички след финала на Мондиал 2022

Salt Bae си мисли, че може да посоли всичко

Той доби изключителна популярност, като държи и верига от ресторанти, в които доста често отиват да похапват известни личности. В края на миналата година Гьокче си навлече гнева на футболните фенове заради действията си на финала на Мондиал 2022, а сега отново е изправен пред проблеми.

Според Insider срещу готвача, който има ресторанти на три континента, са заведени общо седем дела. Разговори с още девет негови бивши служители разкриват, че Нусрет Гьокче всъщност може да не е толкова добродушен, колкото изглежда от социалните мрежи.

Неговите бивши служители го обвиняват в кражба на заплати, дискриминация и редица трудови нарушения. Хората, работели на позиции като сервитьор и барман, та и до мениджър, твърдят, че Salt Bae има склонност към фаворизиране на определени служители и чести и непредсказуеми уволнения.

Някои от тях определят Нусрет Гьокче като диктатор заради агресивния му мениджърски подход. "Ако не харесва някого, с него е свършено, без предизвестие, просто така", казва друга негова бивша служителка от ресторанта му в Лондон.

Имало е момент, в който готвачът не е бил доволен от това колко клиенти има в ресторанта. Тогава той е накарал няколко от служителите си да излязат пред ресторанта и да се преструват на клиенти, които чакат, за да влязат. "Той е твой собственик и ти трябва да правиш каквото ти каже."

Бившите служители на Salt Bae казват пред Insider, че всичко в ресторантите му може и да изглежда скъпо, но всъщност е точно обратното. От салфетките до полиестерните униформи за персонала. Също така барманите са били инструктирани да сипват вино, останало недопито в бутилка на предишни клиенти, на нови такива. 

Бивш служител на един от ресторантите в Дубай пък твърди, че са били принуждавани да лъжат клиентите, че даден стек е по-скъп от друг, защото е по-високо качество. А всъщност и двата са били от едно и също месо. Има обвинения срещу него и че е крадял бакшишите на сервитьорите, взимайки 3% от общата сума, преди тя да бъде разпределена между тях.

Адвокатът на Нусрет Гьокче, разбира се, омаловажава всички тези разкрития и твърдения, казвайки, че те са стари и вече разрешени проблеми.