Христо Явашев, световноизвестният художник и авангардист от български произход, прочут с артистичния си псевдоним Кристо, почина на 84 години в Ню Йорк, съобщиха вчера, 31 май, сътрудниците му в социалните мрежи.

Никой съвременен творец от български произход не е постигал популярността и творческото влияние, с каквито може да се похвали Христо Явашев. За Кристо казват, че превръща околната среда в пространство, в което като че ли записва своите мисли.

За успехите му несъмнено допринесе и партньорството му в живота и в изкуството с покойната Жан-Клод Денат дьо Гилбон. Произведенията на Кристо и Жан-Клод винаги са прекрачвали традиционните граници в живописта, скулптурата и архитектурата.

Желанието и на Кристо, и на съпругата му Жан-Клод винаги е било проектите им, които са в процеса на развитие, да бъдат завършени и след смъртта им. Затова и според волята на Кристо проектът "Опакованата Триумфална арка" в Париж е планиран за 18 септември - 3 октомври 2021 г.

Ние ще запомним Христо Явашев с отличителния му стил, с онези неподражаеми арт инсталации, защото в тях се съдържат простите и същевременно вечни неща - свобода, любов и красота.

А най-добре можем да почетем паметта му, като подберем някои от най-впечатляващите му творби, макар да не е никак лесна задача, защото всички до една са забележителни.

"Обградени острови" в залив Бискейн, Маями

През 1983 г., Кристо и Жан-Клод създават инсталацията "Обградени острови" - произведение на изкуството, което подчертава различните природни елементи и начините, по които хората от Маями живеят - между земята и водата.

Инсталацията "Обградени острови" в залива Бискейн във Флорида е завършена на 7 май и включва 11 острова. Всички те са обградени с розова полипропиленова материя (603 870 кв.м.), която се разстила на 61 метра навътре към залива.

В продължение на две седмици хората имат възможност да видят и дори да се доближат до "Обградените острови", разпростиращи се на площ от над 11.3 км.

"Опакованият Пон Ньоф" в Париж

На 22 септември 1985 г. приключва опаковането на 400-годишния дълъг 232 метра мост Пон Ньоф в Париж. Група от 300 професионални работници обвива моста с 40.876 кв. метра копринени полиамидни тъкани в златист цвят. Тъканта е задържана от 13 км на въжета и 12.1 тона на стоманени вериги.

Никой друг мост в Париж не предлага такава визуални решения. Опаковането на Пон Ньоф дава нови скулптурни измерения и в продължение на 14 дни се превръща в неповторимо произведение на изкуството.

Всички разходи за опаковането на Пон Ньоф са поети от художниците, които както и в другите си проекти, не приемат спонсорство от никакъв вид.

"Чaдъритe", Япoния-CAЩ

На 9 октомври 1991 г. започва разпъването на общо 3100 гигантски чадъра между Япония и САЩ, които се простират в Ибараки и Калифорния. Всеки от чадърите е с диаметър от близо 9 метра, а за осъществяването на проекта взимат участие над 1880 работници от 11 различни компании в Япония, САЩ, Германия и Канада, пише в сайта на Кристо и Жан-Клод.

И въпреки че проектите на Кристо и Жан-Клод стават все по-мащабни, те става и все по-опасни. При поставянето на един от огромните чадъри, загива работник. Оттогава Кристо наема само професионални катерачи и инженери.

"Опакованият Райхстаг", Берлин

Понякога са нужни десетилетия за превръщането на дадена идея в завършена творба. Например за опаковането на Райхстага в Берлин са били необходими 23 години работа и 100 хиляди квадратни метра сребрист плат, привързан със сини въжета. Арт проектът от юни 1995 г. привлича пет милиона души - рекорден брой посетители на културно събитие за толкова кратко време.

"Плaвaщи кeйoвe" на eзeрo Изeo, Итaлия

През юни 2016 г. над 1.2 милиона души имаха възможността да ходят по вода - в Северна Италия. "Плаващи кейове" бе първият голям проект на Кристо след смъртта на неговата съпруга през 2009 г., зaмиcлeн oт двaмaтa още през 1970 г.

Плаващите кейове на Кристо са с дължина 3 километра в езерото Изео в Италия. Плаващата пътека е широка 16 метра и свързва брега с островите Монте Изола и Сан Паоло.

За направата на пътеката са използвани 220 хиляди полиетиленови кубове, покрити с над 100 хиляди квадратни метра жълто-оранжев плат, припомнят от Dezeen.

Как Кристо откри "Мастаба" в Лондон

Как Кристо откри "Мастаба" в Лондон

Първата голяма творба на открито на Кристо във Великобритания