Преди около 20 години британски учен предположи, че голямата промяна в човешката анатомия, която настъпва през 1.8 милиона години, се дължи на откриването на огъня като средство за приготвяне на храна, което я прави по-лесна за смилане. В резултат на него настъпват необясними промени в анатомията на човешките черва, зъбните редици, формата на лицето и размера на мозъка.

Ранните хора, студените зими и възможността им да хибернират, за да оцеляват

Спели ли са хората зимен сън

Ново интересно откритие

Това звучи доста логично, но проблемът е, че нямаше никакви археологически доказателства, че хората въобще са знаели как да използват огъня, Кабо ли да готвят на него, преди 250 хиляди години. И така тази тема си остана една от загадките в еволюцията.

Но археолози от Израел и Канада извършват нови научни изследвания, с които доказват, че ранните хора са използвали огън преди поне 900 000 години. Открития в праисторическа пещера в Южна Африка ги карат да мислят, че огнищата там всъщност са човешки лагерни огньове, а не просто естествени пожари, причинени от мълния.

Снимка 529202

Източник: iStock

Това важно откритие е поредното доказателство, че употребата на огън за готвене и отбрана наистина е движила ключови аспекти на човешката еволюция. Но учените смятат, че хората преди 900 000 години са знаели как да използват огъня, но не и как да го създават. За това те са разчитали на природата и на мълниите, които са били много често явление в някои периоди от годината.

Ранният човешки вид, използващ огън в пещерата, вероятно е бил Homo erectus. Той открива и опитомява силата му, с която може да приготвя храна, да си набавя светлина и топлина, да се отбранява и да общува с останалите чрез дима, предава Independent.

Земята, новооткритото масово изчезване на видовете и как е помогнало на динозаврите

Как динозаврите стават господари на Земята

Когато природата е на твоя страна

И дори се предполага, че тези наши предци може да не са живели в пещерата, а просто да са я използвали за запазване на огъня от атмосферните условия. Със същата цел са употребявали и запалена от пожарите животинска тор, която тлее дълго и поддържа пламъка.