Основната теория за изчезването на динозаврите преди 66 милиона година е падането на астероид, който унищожава повече от 3/4 от живота на нашата планета. Но това е само едно от големите пет масови изчезвания, които Земята преживява, откакто на нея започват да се развиват живи организми преди 3.5 милиарда години, и със сигурност не е най-страшното. Всяко от тях оказва сериозно влияние върху еволюцията на живота.

Динозаврите, половият диморфизъм и най-голямата загадка около праисторическите животни

Най-голямата въпросителна за динозаврите

Какво не знаем (и надали ще разберем) за тях

Сега учени излизат с ново интересно откритие за предишно масово изчезване, което позволява на динозаврите да доминират на планетата цели 200 милиона години. То се е случило преди 232-234 милиона години и е наречено Carnian Pluvial Episode.

Според изследователите, началото на въпросното масово изчезване се дава от вулканични изригвания в днешна Западна Канада. Те са толкова мощни, че се изливат огромни количества вулканичен базалт, които образуват голяма част от западното крайбрежие на Северна Америка.

Снимка 496506

Източник: iStock

Освен това, количеството парникови газове заради отделения в атмосферата въглероден диоксид скача значително и това води до резки климатични промени, суша и загуба на биоразнообразие в морета и океани. И на фона на изчезването на едни животински видове се образуват цели нови екосистеми.

Започва масово разпространение на устойчивите иглолистни гори. Появяват се някои от първите костенурки, крокодили, гущери, първите бозайници и динозаврите. 33% от морските обитатели загиват, но започват да се образуват кораловите рифове и различни видове планктон, които водят до различни химични изменения във водата, предава CNN.

Динозаврите, центрозаврите и откритието, че са боледували от рак на костите

Динозаврите - първата жертва на рака

Не само истински, но и уязвими

Затоплящият се климат е свързан и с увеличаване на валежите, като се говори за валежен период с продължителност милион години. А внезапните безводни условия след този период дават шанс на динозаврите да превземат планетата, което вече е била доста поопразнена откъм животни видове.