В последните години и зимите не са това, което бяха. Въпреки че позабравихме за рекордно ниските минусови температури, все намираме за какво да се оплачем от времето. И дори когато през декември е 10 градуса, пак искаме да е доста по-топло.

Вероятно и не сме се замисляли как първите хора на нашата планета са оцелявали през ледените зими, които са нямали нищо общо с тези, които познаваме сега. А и са били без солиден покрив над главата си, без дебели дрехи и без удобства като климатици. Малко яснота по въпроса ни дава едно ново проучване.

Според изследователи от Тракийския университет "Демокрит" в Гърция, ранните хора (хоминиди) са можели да хибернират, точно както мечките, прилепите и други животни. Това е установено по намерени при разкопки в испанската пещера Sima de los Huesos кости.

Снимка 510900

Източник: iStock

По лезии и други отличителни признаци на увреждане върху вкаменелите кости е установено, че си съвпадат с тези по костите на животни, които спят зимен сън. Затова и заключението е, че човекоподобните хоминиди, които са звено между маймуните и хората, също са имали способността да забавят метаболизма си, да понижават телесната си температура и да изпаднат в състояние на хибернация за няколко месеца.

Освен това, по вкаменелостите е установено нарушение в растежа на костите за няколко месеца от годината - именно през въпросните ледени зими. Тогава ранните хора оцеляват с ограничени хранителни запаси, но с достатъчно натрупани телесни мазнини, предава Guardian.

Снимка 510901

Източник: iStock

На базата на тези открития изследователите заключават, че хибернацията не е научна фантастика и генетичната основа и физиологията на такъв хипометаболизъм могат да бъдат запазени при много видове бозайници, включително и при хората.

Това обаче поражда въпроса защо представители на някои племена, които съществуват и до днес - като инуити и саами, не хибернират през зимните месеци. А отговорът на учените е, че средата, в която живеят, им подсигурява необходимата храна със съдържание на мазнини, позволяваща им да оцелеят.

Маркизките острови, местните племена и снимките на Джими Нелсън

Как живее най-изолираното племе в света

История в снимки

Разбира се, на нас сега не ни се налага да изпадаме в подобни състояния, за да преживеем поредната зима. А на учените оставяме да поспорят по въпроса дали наистина е възможно мозъкът на ранните хора също да намали функционирането си на толкова минимално ниво, за да му стигнат запасите за няколко месеца.