Докато някои столични театри вече се подготвят да закрият сезона, Театър 199 работи на пълни обороти. Представления на неговата сцена ще се играят до края на юли, а до познатите ни вече заглавия се нарежда и едно ново.

“Отблизо” с Александър Сано, Башар Рахал, Луиза Григорова-Макариев и Любомира Башева с премиера в “Theatro отсам канала“

Когато Александър Сано и Луиза Григорова попаднат в любовен четириъгълник

“Отблизо” любовта може да се окаже жестоко занимание

Премиерната за Театър 199 постановка е озаглавена "Мери Джейн". Нейн автор е една от най-известните съвременни американски драматурзи - Ейми Херцог. През 2012 г. тя е наградена с "Пулицър" и "Оуби" за пиесата си "4000 мили", която вече пет години е част от афиша на Театър 199. Характерно за постановките ѝ е, че базира много от персонажите си на конкретни хора. А "Мери Джейн" е може би най-личният ѝ текст, тъй като едно от нейните деца страда от сериозно невро-мускулно заболяване, наречено немалинова миопатия.

Основната тема на представлението е борбата на една самотна майка за нейното дете и за неподозираната сила, която тя притежава да се изправи срещу изпитанията на съдбата. Колкото и сложа да е житейската ѝ драма, изходът е вдъхновяващ. Текстът е написан с въображение и хумор и представя един любопитен поглед върху нашето объркано съвремие.

Снимка 624476

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Иван Дончев

Зрителите проследяват срещите на Мери Джейн с осем различни жени, всяка от които се превръща в нейна опора по различен начин. Освен това от всяка от тях научава по нещо за практическото справяне с различните препятствия. А също и получава безценния дар на неочакваното откровение и на естествената ни способност да проявяваме загриженост един за друг.

Снимка 624477

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Иван Дончев

Историята на Мери Джейн показва как общността ни помага да се справяме с болката, да преодоляваме страданието. А именно - чрез емпатията и хумора, които сме способни да даваме и получаваме. Те са смисъл и просветление по пътя ни към приемането на ударите на съдбата и са символ на потенциала за сила и красота в живота на човека. На човека с малка буква, на човека, когото наричаме "обикновен".

Снимка 624478

Източник: Театър 199 "Валентин Стойчев" / фотография Иван Дончев

За зрителя образът на болното дете не е разкрит. В режисираната от Максима Боева постановка участват актьорите Катерина Стоянова, Ангелина Славова, Жана Рашева, Елена Телбис, Елена Хрант/Константина Георгиева.

“Премахни от приятели“ с Мария Сапунджиева, Владимир Зомбори и Анелия Луцинова с премиера в “Theatro отсам канала“

Комедия от автора на “Шерлок” и “Доктор Кой” с премиера у нас

“Премахни от приятели“ обещава да ни остави без дъх от смях

Премиерата на "Мери Джейн" е на 30 юни от 20 ч. в Театър 199 "Валентин Стойчев". Следващите дати на представлението са 5 и 25 юли, а цялата информация за него е тук.