Преди две години стана ясно, че Грузия е най-древната страна на винопроизводството, която и до днес продължава да прави едни от най-хубавите вина в света. 

Откриха най-древните корени на виното

Откриха най-древните корени на виното

На едно море разстояние

Грузия очевидно е и една от страните с най-великолепните и древни рецепти за производство на сирена, пише BBC.

Според изследователката Анна Микадзе-Чикезе, Грузия може да е родината на сиренето - признание, което да допълни по-известното за страната твърдение, че е люлката на виното. Тя казва, че в местния музей в град Мцхети, който се намира на около 26 км северно от Тбилиси, има археологически доказателства, че грузинците са първите хора, които още преди хиляди години са правили сирене. С течение на времето различни региони на Грузия разработват различни техники, водещи до огромно разнообразие от видове сирене.

Въпреки това днес повечето грузинци имат бегли познания за тази история и са много малко от тях могат да правят тези уникални сирена. Това се случва най-вече заради 70-те години, прекарани в потискаща икономика, наложена от Съветския съюз. Именно Съветския съюз ограничава кои сирена могат да се произвеждат за обща консумация и следователно принуждава занаятчийско производство на сирене постепенно да изчезне.

Анна Микадзе-Чикезе, сега председател на Грузинската асоциация на производителите на сирене, посвещава живота си на това да спаси изгубеното сирене на Грузия. Тя пътува до отдалечени села, намира малки фермери, които продължават да правят уникални видове сирена и ги популяризира.

Изследователката разказва, че откакто е стартирала своето проучване е открила повече от 60 вида сирене, произведени в грузинските села. Анна организира и ежегодни фестивали на сиренето в Тбилиси, за да може посетителите научават и опитват разнообразието от грузински сирена. 

Старите видове сирена са запазени най-вече в районите, които се намират дълбоко в Кавказките планини. Някои от тях, които определено предизвикват интерес са тенили, гуда, нарчви и дамбалкачо.

Купаж - магазинът за вино, сирене и мезета от малки български производители

Перфектната среща на българското сирене с българското вино

Как Александър Ангелов създава и развива Купаж

Селата Андриасминда и Чобарети са на около 12 км едно от друго и са единствените села в Грузия, които все още правят тенили. Това е прясно сирене от краве мляко. Прави се на ръка, като всяка топка сирене се дърпа, за да се оформят дълги ивици.

Нарчви пък се произвежда в алпийския регион Сванети. Това е прясно сирене, чиято технология изисква да се постави в малък дървен съд и да се притиска с камък за три месеца. Нарчви е меко сирене с мазна текстура и изненадващо силен аромат.

Повечето грузинци познават фабричната версия на сиренето гуда, то има и занаятчийска вариация, направена по традиционни методи в района на Тушети. Зрее в продължение на шест месеца и има много солен и особен вкус.

Дамбалкачо пък е вид синьо сирене от краве мляко, което има мек и донякъде тръпчив вкус. Произвежда се в региона Мцхети-Мтианети, северно от Тбилиси.

То е само едно от многото уникални занаятчийски сирена, с които Грузия може да се гордее.

Млекарница от село, Купаж и Домашен магазин - три магазина за български сирена от малки производители

В търсене на перфектното българско сирене

Три магазина с уникални български сирена от малки производители