Като истински почитатели на сиренето, нямам как да не сме щастливи, че макар и малка по площ, страната ни се намира в една изключителна и като климат, и като география област. Дали заради тях, или заради високопланинските пасища и отличните породи овце, крави и кози, в България си имаме истински неподражаеми сирена.
Разбира се, ние сме доста далече и от пасищата, и от овцете, кравите и козите, защото живеем в града. Но точно като едни типични градски хора, обиколихме няколко квартала, за да намерим едни от най-интересните български саламурени и зрели сирена. Сведохме избора си до три, които за нас са най-добрият избор за магазини с уникални продукти.
Млекарница от село
Както подсказва и името, тук най-важен е автентичнвият и неподправен селски вкус на продуктите. "Ходим до всяка една мандра, за да се запознаем с производителя, да видим стадата с животните. Така се уверяваме, че сирената и млечните продукти, които взимаме от тях, са направени само от натурално мляко", казва собственичката Силвия Кацарова.
Източник: lifestyle.bg
Мандрите, с които работят в Млекарница от село, са около седем-осем. Всяка от тях прави няколко разновидности сирена, между които саламурено краве, козе и овче, пресен и узрял кашкавал, моцарела със смес от биволско и краве, сирене за печене (тип Халуми) и други. Затова и тук има около 10-15 вида саламурени и 10-15 вида зрели сирена, голяма част от които от Родопите.
Силвия обича всички продукти в магазините си. Подбирала ги е така, сякаш ще ги слага на собствената си трапеза. Любими обаче са й тези от мандрите "Борино" и "Златоград".
Източник: lifestyle.bg
Иначе, в Млекарница от село има и мандраджийски масла, и кисели млека - като "Манастирско" от Жабленския манастир. Има и различни видове суджуци, луканки и салами - "само от месо", както ги представят от стопанство "Жика" в село Воден. Да не забравяме и за домашната лютеница, домашните сладка с цял плод и чайовете с билки от Родопите.
Млекарница от село е на бул. "Янко Сакъзов" 72 и на бул."Прага" 9
Купаж
Тук подбират сирената си по следните принципи: да са произведени от малки производители, да са отлежавали минимум три месеца и да са с интересен вкус, постигнат с добавянето на по-нестандартни продукти като манатарки, див чесън и чубрица например.
В Купаж винаги имат около 12 вида сирена. Трябва обаче да имаме предвид, че в петък те често свършват - заради голямото търсене и от хората, и от ресторантите. "Но ако един продукт свършва, това означава, че има търсене, което е показателно за качествата му", казва собственикът на Купаж Александър Ангелов.
Източник: lifestyle.bg
Сред любимците на Александър несъмнено попада "Смилян" на "Родопа Милк", защото е от този тип сирена, които рядко се срещат в България - твърдо и направено от повече от един вид мляко.
"Както при вината, които се купажират от няколко сорта грозде и крайният продукт става забележителен, така е и при сирената, които се правят от няколко вида мляко." Конкретно "Смилян" произведено от краве и овче мляко, и зрее четири месеца. Отвън то образува по-твърда кора, а в сърцевината остава по-меко. Затова и когато се яде, се усещат две различни текстури.
Източник: lifestyle.bg
Освен на сирената, в "Купаж" залагат и на интересните вина и "мезета" от малки производители. Със сигурност не бива да пропускаме свинския бут от град Елена, мариновано филе от еленско месо, както и продуктите от източно-балканска свиня - една много специфична порода, която навремето е в основата на прословутaта "Смядовска луканка".
Купаж е на ул. "Солунска" 42
Домашен магазин
Това е един от новите деликатесни магазини в София, в който също можем да открием страхотни български сирена от малки производители.
"Избираме ги да са от екологично чисти райони. Да са от предимно планински места, от малки и непознати мандри", казва управителят Слави Павлевски.
Източник: lifestyle.bg
Българските сирена в магазина са на повече от шест производителя. Разнообразие не липсва и при кашкавалите - както от краве, така и от овче мляко. Общият брой на саламурените и зрелите сирена е около 30. Едно прекрасно откритие е златоградската мандра "Дельо Войвода", където производството е от мляко, събирано от местни фермери.
Въпреки огромното разнообразие, тези, които Слави препоръчва, са краве и овче сирене "Борино" и краве сирене "Кърнаре".
Източник: lifestyle.bg
Иначе, на място в Домашен магазин се пекат хляб, кроасани и баници с домашни кори. Правят се и вкусни сандвичи. Можем да открием и италиански и френски деликатеси, гръцки маслини, колбаси от български производители без консерванти, както и разнообразие от вина. Някои от българските са предимно за износ и рядко се намират на нашия пазар.
Домашен магазин е на ул. "Бачо Киро" 18
Снимките в текста са направени с най-новия модел на Motorola - motorola one vision.