Измина почти година от трагедията, при която загинаха всички пет души на борда след имплозията на подводницата Titan. Само преди дни обаче научихме, че милиардерът Лари Конър и авантюристът и съосновател на Triton Submarines Патрик Лахей работят по създаването на нова подводница, с която отново да бъде осъществено спускане до останките на Титаник.

Година след имплозията на подводницата до Титаник - милиардер планува ново спускане в дълбините

Година след имплозията на подводницата до Титаник - милиардер планува ново спускане в дълбините

Магнатът от Охайо Лари Конър и авантюристът Патрик Лахей планират ново спускане

Докато проектът бъде реализиран - по план през 2026 г., пък разбираме нови подробности около разследването на инцидента с Titan от миналата година.

Екипът на федералното правителство на САЩ, който работи по случая, е разкрил, че запис, за който се твърди, че съдържа последните разговори на петимата души в подводницата, е фалшив.

"Уверен съм, че този транскрипт е фалшив", казва капитан Джейсън Д. Нойбауер пред The New York Times.

За наличието на записа е станало ясно малко след трагедията - още през същия месец. Той включва комуникация между Titan и кораба-майка Polar Prince. Според транскрипта екипажът на борда на подводницата е казал на Polar Prince, че имат проблеми, а след това е спрял да отговаря.

По думите на капитан Джейсън Д. Нойбауер екипът му не е идентифицирал кой е фалшифицирал записа, но са стигнали до истинските комуникационни записи между Titan и Polar Prince, пише E! News.

Докато обаче разследването продължава, те няма да бъдат публикувани и ще бъдат запазени в тайна. Колкото до последните минути от живота на пасажерите в подводницата, според капитана те не са знаели, че предстои да се случи имплозия.

Задава се филм за Titan - изчезналата подводница на OceanGate

Филмът, който ще покаже трагедията около изчезналата подводница Titan

Ето какво знаем към момента

Джейсън Д. Нойбауер и екипа му се надяват, че тази информация може донякъде да бъде утеха за роднините на петимата загинали, които най-вероятно не са страдали преди инцидента. Той допълва също така, че заради технически и юрисдикционни трудности окончателният доклад по случая с Titan може да отнеме години, преди да стане готов.