Както неведнъж сме казвали, малко неща могат да се мерят с добре написано криминале. А още по-малко - с добре написано скандинавско криминале. Подбираме три, с които бихме изкарали дните си на плажа.

"Ловеца на зайци"

Още ни побиват тръпки от "Хипнотизаторът", а ето че Александър и Александра Андорил, които се крият зад псевдонима Ларш Кеплер, са готови с нова доза ужас.

Снимка 583235

Източник: Колаж / Enthusiast

Външният министър на Швеция е убит по особено жесток начин и не е минало много време от убийството му, когато следват три нови. Единственият, който може да се справи с тях е детектив Юна Лина, който обаче е в затвор със строг режим. Престъпленията се оказват начина да откупи свободата си.

Изд. Enthusiast, 22 лв.

"В тихи води"

Вивека Стен е юрист и до преди 15 години пише само специализирана литература. С първия си роман "В тихи води" обаче поставя началото на поредицата "Убийства на остров Сандхамн".

Снимка 583237

Източник: Колаж / Колибри

На идиличния остров е открито тяло на мъж, увито в рибарски мрежи. Скоро се появява нов труп, а следите са толкова оскъдни, че инспектор Томас Андреасон трябва да разчита на приятелката си от детството Нура, която прекарва летата си на Сандхамн, за да има от къде да започне разследването.

Изд. Колибри, 20 лв.

"Победителите"

Преди излизането на "Ние срещу всички" никой не подозираше, че "Бьорнстад" всъщност е трилогия. Това е последната й част, чието действие се развива две години след събития в първата.

Снимка 583236

Източник: Колаж / Сиела

Градът на Мечките се опитва да забрави случилото се, докато се бори с обичайните си проблеми и все така е обединен от общата си страст - хокеят. Завръщането на познато лице обаче ще предизвика серия от събития, които включват любов, омраза, отмъщение и убийство.

Изд. Сиела, 22.90 лв.