Да имаш звезда Мишлен е голям успех, а да имаш цели три е истинско постижение, с което малцина по света могат да се похвалят. Преди дни бяха раздадени ежегодните Michelin Guide награди, на които бяха отличени цели 52 френски ресторанта. Но едно име се открои ярко на фона на останалите.

Историята на Michelin - как компания за гуми започва да оценява най-изисканите ресторанти в света

Как компания за гуми започва да оценява най-изисканите ресторанти в света

Една наистина добра бизнес идея

Фабиен Фере е изпълнителен главен готвач в ресторанта La Table du Castellet, който бе отличен с три звезди Мишлен. Подобно признание получиха още 29 френски ресторанта, но сред тях 35-годишният Фере е най-младият ръководител на кухнята. А зад този успех стоят години усилен труд.

Фере е от семейство на сладкари и започва да се занимава с кулинария още когато е на 21 години. Интересното е, че първият ресторант, в който постъпва като су-шеф, също е с три звезди Мишлен. И явно това предопределя пътя му.

Три години по-късно се мести в La Table du Castellet, където за още три става главен готвач. След седем години доказване на тази позиция е повишен в най-високата - изпълнителен главен готвач, който взима всички важни решения за кухнята.

Очевидно 35-годишният французин притежава не само кулинарни, но и организационни и ръководни умения, които му помагат да се издига до най-високите нива в йерархията. Ресторантът е сред най-посещаваните с три звезди Мишлен във Франция, защото предлага високо ниво на не толкова високи цени. Например шестстепенното меню за вече струва 180 евро, което е двойно и дори повече по-евтино в сравнение с други подобни, пише Business Insider.

Малко след като спечели наградата си от Michelin Guide, Фабиен Фере бе обявен от френските медии за най-младия шеф готвач, печелил три звезди накуп. Но се оказва, че не е точно така.

Йожени Бразие - „майката на френската кухня“ и първият човек с шест звезди “Мишлен”

Йожени Бразие - първият човек с шест звезди “Мишлен”

Невероятната история на „майката на френската кухня“

През 1994 г британският шеф Марко Пиер Уайт е начело на кухнята на ресторант Harveys, когато печели три звезди Мишлен. Тогава е на 32 години. А едва на 28 италианецът Масимилиано Алаймо печели на Le Calandre същото призвание, което прави именно него най-младият шеф готвач, отличен с три звезди Мишлен.