Тази година конкурсът за песен на Евровизия се провежда в Малмьо, Швеция. 68-ото му издание е и нещо като духовно завръщане у дома на шведската супергрупа Abba, която е най-известната банда, излизала някога от конкурса.

Евровизия 2024: защо Исландия може да бойкотира конкурса заради Израел

Страната, която може да бойкотира Евровизия заради Израел

Полемики на хоризонта

Обичан и ненавиждан в еднаква степен, тази година песенният конкурс няма ясен фаворит. Разбира се, политическият слон в стаята е участието на Израел в светлината на продължаващата война в Газа, като много артисти са насърчени да бойкотират събитието поради участието на страната.

Трите фаворита

37 са държавите, които участват тази година. Днес, 7 май, ще видим първите 15 от тях, а на 9 май и останалите 16 претенденти. За големия финал на 11 май се класират 10 изпълнители от първия полуфинал, 10 от втория полуфинал, голямата петорка от основателите на Евровизия (Великобритания, Германия, Италия, Испания и Франция) и победителят от миналата година - Швеция.

Като имаме предвид всичко това, нека все пак видим кои са трите държави, спрягани за фаворити преди първия финал на Евровизия.

В момента Хърватия е една от тях с Baby Lasagne (истинско име Марко Пурисич), който пее "Rim Tim Tagi Dim". 28-годишният светлорус фронтмен казва, че заглавието не се превежда като нищо друго, освен закачлив повтарящ се риф, но сериозна тема се крие под пълноценното изпълнение. 

Песента описва напрежението на младите хървати, напускащи родината си, за да търсят по-добри възможности в чужбина. Но го прави чрез героя на момче от ферма, което напуска дома си с котката си, за да стане "градско момче".

Друг горещ фаворит е Швейцария и Немо с "The Code". За тази впечатляваща песен 24-годишният небинарен изпълнител използва усвоеното си още в детството оперно пеене. Но в "The Code" има и рап, рок и дръм енд бейс.

Посланието в това парче е себеприемането и свободата на всеки един от нас да живее живота си открито и без страх от осъждане.

Междувременно друга песен, която набира популярност, е украинската "Teresa & Maria", изпята от Алоня и Джери Хайл.

28-годишната Алоня е добре познат рапър в Украйна, а 32-годишният Хейл придоби слава в YouTube и се появи в местния X-Factor.

Изключително простичка, антивоенната песен с фолклорен стил отдава почит на Майка Тереза и майката на Христос. Написана е от същият автор, който създава печелившата "Stefania" на Kalush Orchestra от 2022 г.

Други страни с шанс

В надпреварата е и Италия с "La Noia" на Анджелина Манго, която се превежда като "скука". 23-годишната изпълнителка казва пред италианското рок списание Rockol, че докато скуката често се възприема като нещо негативно, тя я вижда като време за себеоткриване. 

Според някои и нидерландският изпълнител Joost също има шансове, нищо че в едно ранно ревю песента да беше определена като толкова лоша, че има силата "да ни откаже от музиката завинаги".

Страната-домакин, Швеция, също се смята, че има шанс за поредна победа. Този път Швеция е представена от норвежките братя близнаци Маркус и Мартинус Гунарсен, изпълняващи своята песен със заглавие "Unforgettable".

В крайна сметка, кой ще победи ще преценят гласуващите на Евровизия, съставени поравно от публични гласове и жури от музикални експерти.

Противоречията тази година

Имаше призиви към Европейския съюз за радиоразпръскване EBU да забрани на Израел да се състезава в шоуто заради продължаващата наземна офанзива в Газа. Като аполитична организация EBU заяви, че Израел ще остане в състезанието.

А заради сравнението с отстраняването на Русия от шоуто през 2022 г. заради инвазията в Русия, EBU отбелязва, че израелският телевизионен оператор Kan не е нарушил никакви правила, за разлика от Русия, която използва националната телевизия многократно като инструмент за политическа пропаганда.

Обикновено силен претендент за Евровизия, четирикратният победител Израел е представен от 20-годишнaта Идън Голан и се класира в топ 10. Но как публиката ще гласува за тях във втория полуфинален кръг в четвъртък, 9 май, предстои да видим.

Евровизия е изправена пред невиждано напрежение

Евровизия е изправена пред невиждано напрежение

Какво е по-различното на музикалния конкурс тази година

Както припомня Euronews,  повече от 34 000 души са били убити и над 78 000 са били ранени в Газа от началото на конфликта, според ръководеното от Хамас министерство на здравеопазването в Газа. Израел отмъсти, след като бойци на Хамас убиха повече от 1000 израелци и взеха стотици заложници при атаки на 7 октомври 2024 г.