Организирана от Европейския съюз за радио и телевизия, Евровизия се провежда всяка година от 1956 г. насам. Тя привлича огромен зрителски интерес, като през 2023 г. са я гледали над 160 милиона души.

Евровизия 2024: ето ги първите 10 финалисти

Евровизия 2024: ето ги първите 10 финалисти

Кои са страните, които отпаднаха на първия полуфинал

Евровизия отдавна не е просто музикален конкурс, на който изпълнителите показват певческия си талант, но и сцена, на която да изпъкнат с оригинални визии, декор и цялостна творческа концепция. Доказателство за думите беше първият полуфинал преди броени дни, по време на който участниците от Финландия успяха не само да предизвикат вниманието на зрителите, но и да скандализират мнозина от тях. 

Финландецът Windows95man в тандем с колегата си Хенри Пииспанен изпълни парчето "No Rules!" наистина без правила, защото основен акцент в изявата им беше неговото обикаляне по сцената без бельо. И макар по различни начини да прикриваше мъжкото си достойнство, дупето му на няколко пъти лъсна доста добре. 

Снощи, 9 май, нямаше чак такова скандализиране от страна на участниците, но пъл екцентричност не липсваше.  По реда на изпълнението им по време на шоуто първи бяха Малта и Сара Боничи с "Loop", следвани от Албания и BESA с "TITAN", Гърция и Марина Сати със "ZARI", Швейцария и NEMO с "Тhe Code", Чехия и Aiko с "Pedestal", Франция и Слимейн с "Mon amou".

Шеста в конкурса беше Австрия и Kaleen с "We Will Ravе", седми - Дания и SABA със "SAND", следвани от Армения и LADANIVA с "Jako", Латвия и Dons с "Hollow", Испания и Nebulossa със "ZORRA", Сан Марино и MEGARA с "11:11", Грузия и Нуца Бузаладзе "Firefighter", Белгия и Mustii с "Before The Party"s Over".

13-а на сцената беше Естония, представена от 5MIINUST x Puuluup и песента им "(nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi", следвани от Италия и Анджелина Манго с "La Noia", Израел и Идън Голан с "Hurricane", Норвегия и Gåte с "Ulveham", като финалът беше даден от Нидерландия и Йост с "Europapa".

На финала на 11 май отиват:

  1. Латвия 
  2. Австрия
  3. Нидерландия
  4. Норвегия
  5. Израел
  6. Гърция
  7. Естония
  8. Швейцария
  9. Грузия
  10. Армения

Чудесно е да спечелиш Евровизия, но не всеки може да си го позволи

Чудесно е да спечелиш Евровизия, но не всеки може да си го позволи

Колко струва да си домакин на песения конкурс

Финалът ще се проведе в събота, 11 май, от 21 ч. и ще продължи до около 2 ч. на 12 май. На него ще чуем 26 изпълнения, които ще се борят за първото място - 10-те страни от първия полуфинал, 10-те от втория полуфинал, голямата петорка от основателите на Евровизия (Великобритания, Германия, Италия, Испания и Франция) и победителят от миналата година - Швеция.