Честност, страст, финес. Това са думите, които бихме използвали, за да опишем музикалните качества на френско-германския пианист Емил Ренер. Увлечението му по пианото се заражда още през ученическите му години в родния му град Париж. На 10-годишна възраст решава да се посвети на музикалния инструмент, а на 17 години Ренер завършва с най-високо отличие високоуважавания лицей Карл Велики, сред чиито възпитаници са Оноре дьо Балзак и Теофил Готие.

Jordan Matter Photography, Джордан Матър и невероятните кадри, които фотографът заснема

Фотографът с най-откачените снимки

Спиращите дъха кадри на Джордан Матър

Отличието му предоставя много възможности и му дава свободата да се развива в областта на своята голяма страст музиката в цялото й разнообразие. И точно това прави. През годините става все по-добър, като участва в различни състезания, в които печели множество награди.

Интересът му към модерната музика пък го кара, заедно с други музиканти, да създаде успешния Ensemble Volans - aнсамбъл, посветен на интерпретацията на съвременна музика. Състои се от млади музиканти, базирани в Хамбург, Германия, чиято цел е да запознаят със съвременната музика по-широк кръг от слушатели.

Наистина, разпространението на музика е важна задача за Емил Ренер. Затова през октомври 2019 г. е нает в Кариерния център за артистично обучение и работи като водещ на няколко международни събития.

Със своя усет към пиано педагогиката, той разработва нови методи за различните си ученици. Като солист Ренер е свирил например с Филхармоничния оркестър на Киелце в Полша и Симфоничния оркестър на Абруци в Италия под ръководството на личности като Алесандро Круделе или Кент Нагано.

Въпреки усилената му работа обаче, Емил може би щеше да си остане известен само в определени музикални среди, ако не бяха профилите му в социалните мрежи, които изведнъж предизвикаха огромен интерес. Причината е, че пианистът започна да качва доста интересни спонтанни клипове, на които се вижда как сяда да свири на различни публични места, където има пиано.

Понякога това е някое летище, друг път ресторант или мол. Най-интересното в случая обаче е, че често, неочаквано и за него самия, към изпълнението му се присъединяват други музиканти или певци, с участието на които стават забележителни изпълнения преди изумените лица на възхитената тълпа.

Случва се с Емил Ренер да свирят както цигулари, виолончелисти и саксофонисти, така и да пеят оперни певци или дори деца с невероятни музикални възможности.

Клиповете му в Instagram, YouTube и TikTok събират милиони гледания само за дни, като профилите му в различните социални мрежи се радват също на милионен интерес.

Много от последователите му не спестяват похвалите към музиканта, че записва и споделя с тях подобни прекрасни моменти, които доказват как музиката винаги ни сближава. Разбира се, намират се и такива, които са смятат, че всичко е нагласено с цел печелене на харесвания.

Пианистката Лола Астанова разказва за живота и творчеството си броени дни преди концерта ѝ в София

Секси и талантлива - пианистката, която всеки иска да слуша (и гледа)

Лола Астанова за композирането, концертите и инфлуенсърите

Каква е истината, не сме сигурни, но пък е факт, че при гледането и слушането на всеки негов клип, ни става толкова приятно. Тайно се надяваме, че ще имаме възможността да станем свидетели на една подобна спонтанна музикална изява някъде по света.