Джордан Матър е американски фотограф, който добива широка популярност, благодарение на страхотните си "екшън" снимки и видеоклипове на различни популярни танцьори и спортисти.

Казва, че никога не е планирал да бъде професионален фотограф. Всъщност играта на бейзбол заема първите две десетилетия от живота му, разказват от Bright Side. След колежа преходът към актьорството изглежда като най-очевидният избор за него.

"В края на краищата, и двете са силно конкурентни и незабавно удовлетворяващи кариери, базирани на представяне", споделя Матър.

Но от къде идва страстта му към фотографията? Всъщност дядо му Хърбърт Матър е изключително успешен фотограф с проекти, поръчани от президента Кенеди, Vogue, National Geographic и Harper"s Bazaar. Джордан всъщност прекарва голяма част от детството си в неговата тъмна стая в промиване на снимки.

Така че да бъде около камера определено е в кръвта му. Въпреки това Джордан Матър някак си не проявява особен интерес към фотоапарата. Един ден обаче попада на изложба на фоторепортера Анри Картие-Бресон и отношението му към фотографията започва да се променя. Поражда се желанието му да улавя същността на човека и да разказва неговата история чрез снимки. Скоро това се превръща в хоби, а после и в страст.

"Никога не съм си мислил обаче, че това ще се превърне в кариера". И въпреки това се превръща точно в такава. И то много успешна.

От 2009 г. насам авторът създава фотографии, в които пространството на такива мегаполиси като Ню Йорк и Неапол се превръща в сценична площадка за професионални танцьори. Събира ги в книгата Book Dancers, която за кратко се превръща в бестселър в САЩ.

"Какво става с ентусиазма и способността да бъдем изцяло "тук и сега"? Защо моментите на чиста страст в ежедневието толкова често се заменят с цинизъм, скука и безразличие?"- такива въпроси си задава фотографът, започвайки своя проект, целта на който е да разкрие в нас вътрешния танцьор, радостен, емоционален и безстрашен.

През 2016 г. Джордан Матър представя дори още по-смел проект в книгата си Dancers After Dark. Матър заснема над 300 танцьори на 400 места в седем страни - от Великобритания през Франция, Германия, Швеция, Нидерландия чак до САЩ и Канада.

"Няма никаква причина тези великолепни изпълнители да се съгласят да участват доброволно в този проект. Често беше много студено, късно през нощта, опасно, незаконно, изморително и, разбира се, те бяха голи. И въпреки това те казваха "да". Защо? Защото споделят кредото ми, че ако направиш скок, съдбата ще те хване. Танцуващите в нощта отбелязват този оптимизъм", разказва Матър.

Истинско удоволствие е човек да следва профилите му в социалните мрежи. Те изобилстват от толкова много красиви, креативни, интересни и забавни кадри, които фотографът успява да заснеме, правейки невъзможното да изглежда възможно.