Едно име - много емоции. Точно така се чувстваме още от момента, в който видяхме Джоди Комър в сериала "Убивайки Ийв". Симпатиите явно не са били единствено от наша страна, защото през 2019 г. актрисата спечели награда Еми и БАФТА. А после дойдоха и втори, и трети сезон на сериала.

"Бялата принцеса", Джоди Комър, Epic Drama и премиерата на сериала

Заформя се нова битка за трона на Англия

Премиерата на "Бялата принцеса" наближава

Много са емоциите, които буди у нас и един конкретен период в Англия - от 1485 г. до 1603 г., когато на власт е династията на Тюдорите. От тях най-любим ни е Хенри Тюдор, когото историята ще остави по-известен като крал Хенри VII.

Той е владетелят, който слага край на бушуващата на Острова гражданска война. Той е човекът, с когото и хегемонията Тюдорите започва, за да превърне династията в една от най-дълго управляващите по тези земи.

Снимка 531742

Източник: Viasat World

Каква е пресечната точка между Джоди Комър от XXI век и Хенри VII от XV век ли? Веднага отговаряме: сериалът "Бялата принцеса".

Историята и действията в него са базирани на романите на Филипа Грегъри. Той е и втори в трилогията, започнала с "Бялата кралица". Разказва и точно за възкачването на трона на крал Хенри VII.

Аманда Хейл, "Бялата кралица", Epic Drama и безмилостният свят на сериала

Безмилостният свят на "Бялата кралица"

Аманда Хейл за ролята си в сериала, за предизвикателствата и за особеностите на героинята ѝ

В него Джоди Комър влиза в ролята на принцеса Елизабет Йорска - жената, която с омъжването си за Хенри Тюдор (Джейкъб Колинс-Леви) изиграва важна роля и за добрия старт на новия крал. Защото той може и да е спечелил войната, но му е необходима легитимност пред народа. А сватбата му с принцеса Елизабет му осигурява именно такава.

Снимка 531740

Източник: Viasat World

Всъщност, да се омъжи за Хенри не е мечтата на принцесата, но тя го прави, защото знае, че по този начин ще защити както семейството си, така и самата себе си.

Кралят и принцесата са с доста различни виждания и характери, което си е бомба със закъснител. А когато слухът, че изчезналият брат на Елизабет - Ричард, е жив, се разпространява, става още по-опасно. Защото се смята, че той готви преврат, а на краля това изобщо не му харесва...

В интервю за Epic Drama Джоди Комър разказва малко повече и за сериала, и за героинята си, и за този така интересен период от историята на Англия.

Снимка 531736

Източник: Viasat World

За какво се разказва в "Бялата принцеса"?

По същество сериалът е за управлението на Хенри Тюдор и Елизабет Йоркска. Но мисля, че всъщност опознава семейството и връзките между членовете му.

А това, което го отличава от останалите драми от периода, които съм гледала, е, че е доста суров. Мисля, че зрителите могат да се отъждествят с взаимоотношенията, представени в сериала.

Каква е вашата женска гледна точка - и като актриса, и като жена?

Прекрасно е, че има толкова много замесени жени в "Бялата принцеса". Истинска благословия е. С писането си Ема Фрост (основният сценарист на сериала, бел. ред.) наистина е усетила женската гледна точка.

Мисля, че като жени разбираме как бихме се чувствали, и това си личи в сценария. А най-хубавото нещо е, че сериалът за Ема е като нейно дете. Затова и тя трябваше да ни се довери.

Снимка 531738

Източник: Viasat World

Може ли да опишете конфликта между Тюдорите и Йорките?

Те определено не се разбират. Намират се и в много странни обстоятелства, защото Хенри трябва да се ожени за принцеса от Йорк, за да може да бъде истински и легитимен крал.

Което пък принуждава двете семейства да сложат проблемите на страна, за да се справят със ситуацията.

Йорките всъщност популярни ли са по онова време?

Да, определено. Те са тези, които имат подкрепата на обикновените хора и имат легитимност. Тюдорите го знаят и определено не им харесва.

А това, с което Елизабет допринася с този брак, е, доверието на хората.

С какво сватба от XV век се различава от такава в наши дни?

Определено са различни. На сватбите по онова време е било по-скоро задължение да присъстваш, отколкото желание да отпразнуваш любовта между двама души.

Повече е като нещо, което трябва да направиш, защото не мисля, че Елизабет празнува този важен ден.

Как бихте описали сватбената рокля на Елизабет?

Бих казала, че роклята ѝ не е типичната сватбена рокля. Елизабет таи истинска ярост в себе си, докато отива към сватбата.

Тя не иска да го прави. Не е щастлива от този факт, но знае, че е за доброто на всички. Колкото до цветовете на роклята - Елизабет наясно, че няма да им харесат, но въпреки това ги избира, защото иска точно това.

Какво научихте за жените по времето на Тюдорите?

Те до голяма степен са били гръбнака на голяма част от историята, но ролята им остава непризната.

От тях се е очаквало да стоят мирно и да се отнасят с уважение. А всъщност именно жените са една от причините за целия успех. Специално Елизабет сякаш помага на Хенри да се справи. Той има толкова съмнения в себе си, а тя успява да го отърве от тях. По този начин го кара да се чувства по-сигурен.

Има много сцени с Джейкъб, в които Джоди би реагирала по много различен начин. Но Джейми (режисьорът на пет от епизодите, бел. ред.) тогава даваше да се разбере, че това е Джоди, а не Елизабет. Научих се да крия емоциите си по-добре.

Снимка 531739

Източник: Viasat World

Чувствала ли сте се сякаш сте била върната назад във времето?

Да, мисля, че снимачната площадка и декорът са като герои. Те са много важни за историята, която разказваме.

Цветовете, които са избирали за стаите си по онова време, ги правят да изглеждат много малки. Сякаш живеят в джобовете си, макар самите помещения да са били огромни.

Особено ако изкараш цял ден в студиото, след това, когато излезеш навън, си: О, Боже мой! Но в крайна сметка декорите са много важни, а и осъзнаваш, че самите стените са направени от нещо като полистирен и от много умни и страхотни хора.

Премиерата на "Бялата принцеса" е на 26 май от 22 ч. по Epic Drama