Всеки, който е опитвал легендарната тайландска супа Том ка гай, знае какво представляват листата на цитрусовия плод кафир лайм.

Това са онези зелени листа, които носят много интересен и свеж аромат на лимон, но и на липа, и се използват като подправка в много кухни.

Названието на цитрусовия плод обаче вероятно съвсем скоро ще остане в историята. Зад тази кауза застана един от най-известните и обичани готвачи в света - Джейми Оливър.

Главният готвач вече няма да използва термина листа от кафир лайм в своите книги, телевизионни предавания или онлайн рецепти. Вместо това, ще използва просто „листа от лайм“.

Листата от кафир идват от растението Citrus hystrix, чиято родина е Югоизточна Азия. Среща се още и като макрут, тайландски лайм и маврицийска папеда.

Думата кафир (kaffir) е заредена със силно негативно звучене в Южна Африка - обида към чернокожите африканци. Използвала се е много по времето Апартейда, а сега често се заменя с "K-думата".

Редица супермаркети, включително Waitrose и Tesco, също са решили да премахнат думата от опаковката на листата, за да се избегне причиняване на обида, пише британският вестник Independent. 

На етикетите същият продукт вече ще бъде изписван като листа Makrut. Опаковките на Waitrose с новото име трябва да бъдат пуснати в началото на следващата година.