Делфините отдавна се смятат за едни от най-умните животни. Техният интелект е подлаган на редица изследвания, благодарение на които учените ни предоставят информация за неговите прояви. Ето няколко причини огромните бозайници да са отличници в животинския свят.

Мозъкът

Всички представители на семейство делфини, раздел китоподобни, имат мозък, който е вторият по големина - спрямо размерите на тялото, след този на човека. Голям мозък - умни животни. Звучи доста логично, нали?! 

Комуникацията

Делфините са способни дa общуват помежду си и го правят постоянно. Те използват сложна система от кликвания и свиркания, които обогатяват и със силни, кресливи звуци, в зависимост от типа "разговор". Има разлика между звуците, които издават мъжките и женските делфини, но учените все още не са успели да разгадаят езика на бозайниците.

Снимка 414929

Източник: iStock

Освен помежду си, делфините могат да общуват и с нас, хората. Виждали сме как изпълняват команди от своите треньори, което е ясен знак, че възприемат какво те им говорят. Понякога дори отговарят, но на техния си език.

Делфините образуват сложни социални системи с различни нива на взаимодействие между участниците в тях. Това е един от основните признаци за техния интелект и поредната прилика с хората.

Имена

Изследователи са установили, че делфините се обръщат един към друг с различни имена. Всъщност, това са различни звуци, които издават, когато искат да комуникират с един или друг представител на групата, предава Reader's Digest.

Снимка 414930

Източник: iStock

Огледалото

Огромните морски бозайници са едни от малкото животни, които успяват да познаят своето отражение в огледало. С тестове и маркиране на различни части от тялото на тези животни е установено, че те разбират, че образът срещу тях е техният и искат да докоснат маркираните части, но им е физически невъзможно да го направят.

Помощните средства

Точно както някои маймуни използват пръчки, за да изкопаят по-лесно дупки, така и някои делфини си намират помощни средства на дъното на океана, за да направят това, което са си наумили.

Monkey Mia - плажът на делфините в Австралия

Кой е плажът на делфините

Едно чудно местенце в Австралия

Водораслите пък влизат в ролята на играчка за големите бозайници. Те наблюдават движенията на водните растения и се забавляват, а това действа положително на мозъка им.