Monkey Mia е морски курорт с необикновен плаж. Причината да бъде такъв е, че туристите отиват там не просто да плуват и да се пекат на пясъка. Те посещават курорта, защото чакат специални гости от океана. Почти всеки ден 5-10 женски делфина с техните бебета идват до брега, без страх от наблюдателите.

Това прекрасно място се намира в залива Шарк, Западна Австралия. Всяка сутрин започва с радио обявяване на броя на делфините, които се очаква да дойдат.

Традицията на храненето на делфините на плажа започва през 1964 г. Местна съпруга на рибар вижда делфин, който плува в близост до брега, и решава да го нахрани с риба. Тъй като му харесва, на другия ден делфинът се свръща за нова порция.

Снимка 391500

Източник: iStock

С течение на времето Чарли (така го кръщават местните) започва да идва и с компания от свои приятели делфини на плажа. Всичко се превръща в навик - Чарли и компания идват всеки ден до плитките води на брега в очакване да бъдат нахранени. Това не е изненадващо, защото делфините са смятани за едни от най-интелигентните животни.

В края на 80-те години Monkey Mia Beach се превръща в търговска атракция. През 1985 г. е построен специален туристически информационен център, а през правителството отпуска субсидия, с която се изграждат пътища, паркинги и съоръжения.

Снимка 391499

Източник: iStock

На плажа има и изследователски център с лаборатория за изучаване на навиците на делфините. Monkey Mia получава статут като един от обектите за световно наследство на ЮНЕСКО.

Всяка година хиляди туристи идват, за да хранят делфините, които се доближават до брега от 40 години насам. Местните дори са кръстили повечето бозайници.

На всяка стъпка има специални знаци, обясняващи как да се държим правилно с животните. Те информират туристите, че делфините могат да бъдат галени отзад и отстрани, но не е абсолютно близо до очите и отворите, с които дишат.

Снимка 391498

Източник: iStock

Департаментът за опазване на околната среда следи отблизо целия процес. Делфините ядат риба два пъти на ден. Възрастните консумират не повече от два килограма риба, а женските се хранят малко повече.