С появата си през 70-те пънкът революционизира музиката. Той обаче е нещо повече от просто музикален жанр - той е идея и начин на живот.

"Колите, с които нахлухме в капитализма", изложбата на Мисирков и Богданов и любовта към соц автомобилите

Колите на социализма - една истинска любов

Какво да очакваме от изложбата "Колите, с които нахлухме в капитализма"

Начин на живот, в който направи-си-сам подходът (do-it-yourself или D.I.Y.) е етичен код. Това обяснение разкрива и защо изложбата на Георги Ружев в Музея на хумора и сатирата в Габрово е озаглавена по този начин - D.I.Y. 2.0.

За автора можем да издадем, че е част от младото бунтарско поколение на българското съвременно изкуство. Роден е през 1964 г. и едно от заниманията му е фотография. Любопитно за Георги Ружев е, че е бунтар по природа и участник в пънк движения през 90-те години. Негови артистични проекти са показвани и в чужбина, но най-новата му изложба може да бъде видяна на родна територия от утре.

Снимка 593566

Източник: Музей на хумора и сатирата

На изложбата D.I.Y. 2.0 в Музея на хумора и сатирата в Габрово можем да разгледаме произведения на фотографа от края на 80-те години на XX век до днес, като интересното за тях е, че са подредени като DJ сет, а хронология няма.

Фотографските си умения Георги Ружев разгръща в инсценирани реалности. Този ефект се получава чрез готови образи, които той реже, съединява и миксира в голямоформатни дигитални колажи. Видеата му пък синхронизират ритъма в аудиото с десена в картината, а в психедиличните му анимации можем да открием различни културни препратки и символи.

Снимка 593564

Източник: Музей на хумора и сатирата

Докато се разхождаме из творбите на Георги Ружев можем да видим поредица от видеа и колажи на Салвадор Дали и портрети на Джими Хендрикс с ритуални маски. Освен тях има и серия, в която обект са характерната стилистика и драматургия на индийското кино, а автопортрети също ще бъдат включени.

Снимка 593565

Източник: Музей на хумора и сатирата

В тях авторът изглежда като различни културни икони, като по този начин предава своето послание към публиката: "Доказвам, че хората не трябва да имат идоли, защото аз много приличам на всеки един от тях."

Михаела Караджова, Борислава Караджова, to me, to you и изложбата, посветена на депресията

Когато отговорът на въпроса “Как си?” се окаже болезнен

Какво е общото между депресията, илюстрацията и музиката

Откриването на изложбата D.I.Y. 2.0 на Георги Ружев в Музея на хумора и сатирата в Габрово е на 4.11. (петък) от 19:00 ч. в зала 3 и може да бъде разгледана до 9 април 2023.

Още информация има тук.