За някои хора автомобилът е необходимост и удобство, за които не се замислят прекалено. За други обаче той е като домашен любимец, част от семейството - негов член, когото обгрижваме и обичаме. Особено ако е малко по-специален.

Снимка 591728

Източник: lifestyle.bg

По-специални са автомобилите в "Колите, с които нахлухме в капитализма" - изложбата и едноименния филм на фотографското дуо Борис Мисирков и Георги Богданов.

Двамата с любов и намигане правят един съвсем субективен преглед на колите, популярни в България и Източния блок по времето на социализма.

Снимка 591731

Източник: lifestyle.bg

По онова време колата е лукс, за която търпеливо чакаш и после внимателно поддържаш. Защото в спецификата на времето е да можеш сам да си ремонтираш ладата и да си сигурен, че тя ще служи вярно още дълги години. И няма да изгние, както автомобилите в "прогнилия" капиталистически строй.

Снимка 591730

Източник: lifestyle.bg

Въпреки промените след 89-а или пък независимо от тях, обичта към Трабант, Лада, Москвич, Жигули, Вартбург остава у хора от различни поколения. Някои от героите в изложбата на Мисирков и Богданов са колекционери на соц коли, други поддържат наследеният от дядо автомобил с носталгия, а за онези под 25 години те носят равна част екзотика и част от миналото.

Снимка 591729

Източник: lifestyle.bg

Изложбата "Колите, с които нахлухме в капитализма" е разделена на пет символични части - от мини макети на автомобили, произвеждани в социалистическия блок през пана, оцветени с автомобилна боя до инсталация с фотографии от Instagram профилите на притежателки на ретро коли в съвременна Русия.

Снимка 591727

Източник: lifestyle.bg

Безспорно най-разказвателната и лична част от изложбата е "Капсули на времето" - портрети на българи с техните соц автомобили, толкова различни като възраст, професия и начин на живот, колкото и свързани от споделената любов към превозните средства на една отминала епоха.

Снимка 591726

Източник: lifestyle.bg

"Колите, с които нахлухме в капитализма" е до 27 ноември в Национална галерия "Двореца", София. Прожекциите на филма са от 14 ч и от 16 ч.