Михаела и Борислава Караджови са ни познати още като Sisters in Draw. Сестри в живота, сестри и в творчески тандем в изобразителното изкуство, заедно те разгръщат вероятно най-мащабния си до момента проект.

TimeHeroes, Денислав Стойчев, Doza, доброволчество и изложбата "Ще участвам" в София

Необикновената изложба на героите на България

Добрите хора са навсякъде около нас

To me, to you е самостоятелната им изложба, чиято цел е да покаже, че отговорът на иначе простичко звучащия въпрос "Как си?" може да бъде болезнен. Въпрос, който някои не искат да чуват и на който в повечето случаи не искат и да дадат отговор.

Изложбата "говори" за депресията. Именно това тежко състояние на ума, духа и тялото можем да открием във всяка една от илюстрациите от to me, to you. Всички те са пропити с болката, страха, гнева, апатията, примирението, отчуждението, самотата, безсънието и още хиляди състояния, с които е съпътствана депресията.

Михаела и Борислава Караджови

Източник: Личен архив

Михаела и Борислава Караджови

Тя е мълчаливо място, изпълнено с оглушителни крясъци. И за да подчертаят това силно противопоставяне, Михаела (Stalker Since 1993) и Борислава (Borislava MadeIt) Караджови вкарват звук в имерсивната си изложба-инсталация.

Освен с илюстрациите си, лицето на депресията те ни помагат да опознаем и чрез музикалното оформление, което ни превежда през всяка от "стаите". А с думите и музиката си артистите Гена, Григовор и Мила Роберт допринасят за аудио-визуалното преживяване на илюстрациите.

Снимка 591401

Източник: Михаела и Борислава Караджови

Целта на изложбата to me, to you, обединяваща илюстрацията, музиката и депресията е да помогне на хората, които минават през това състояние и да знаят, че не са сами. Послание обаче е заложено и за онези, на които то не им е познато. "Да съпреживеят и да бъдат по-емпатични, за да могат да помогнат на приятел, ако той отиде при тях и им сподели", казва Борислава Караджова.

Според нея и сестра ѝ Михаела няма значение дали човек е илюстратор, програмист, актьор или каквато и да е друга професията му. Депресията не се интересува от това. Двете илюстраторки, чието основно занимание и "оръжие" е изобразителното изкуство, показват как самите те виждат лицето на депресията по начина, по който умеят - чрез рисуването.

The Sofianer, градинка “Кристал”, София и изложбата, вдъхновена от списание The New Yorker

София - колкото поетична, толкова и абсурдна

Десетките лица на столицата

to me, to you е до 30.10. (неделя), от 17 до 23 ч. всеки ден, на буферния паркинг на Интер Експо център (вход откъм метростанцията) с вход свободен. Повече информация за събитието има тук.