Лятото може и постепенно да ни се изплъзва, но една от причините да не тъжим много е, че заедно с есента се завръща и един от любимите ни фестивали - Cinelibri. Тази година е по-празнична и специална за кино-литературния фестивал, тъй като предстои неговото десето юбилейно издание. А то обещава да ни изненада с по-богата и разнообразна програма от досега.

Cinelibri 2023 - 7 филма, които да гледаме тази година на фестивала

7 филма, които задължително да гледаме на Cinelibri 2023

С Натали Портман, Робърт де Ниро, Леонардо ди Каприо, Жулиет Бинош

В рамките на Cinelibri 2024 от 10 октомври до 3 ноември ще гледаме едни от най-новите кинематографични шедьоври, базирани на литературни произведения. Тази година фестивалът ще бъде под мотото "Поезия безкрай" и освен в София, ще се проведе в още шест български града - Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

По традиция фестивалът ще предложи три международни конкурса: за пълнометражен игрален филм, за късометражен филм и за документален филм. Паралелната филмова програма предвижда няколко модула, десетки национални кино-литературни премиери, галасъбития на културите, вълнуващи срещи с млади артисти и световни гости, както и първото издание на международния форум BOB (Based-on-Books).

Откриването на десетото издание на Cinelibri отново ще бъде тържествено. Началото на церемонията ще е от 19 ч. в зала 1 на НДК, където след встъпителните думи на организаторите и гостите, зрителите ще могат да гледат премиерната прожекция.

Първият филм, с който ще започне фестивалът, изобщо не е избран случайно. Това е най-новото заглавие на известния италиански режисьор Паоло Сорентино - "Партенопа". Италианско-френската продукция се нареди сред номинираните за "Златна палма" в Кан тази година, а ето че за първи път у нас ще можем да я гледаме именно на Cinelibri.

Историята е вдъхновена от мита за Партенопа - една от сирените в гръцката митология, чието име означава "глас на девица". Партенопа е и поетичното име на Неапол - родния град на Паоло Сорентино, който е носител на Оскар, Златен глобус, БАФТА и четири награди на Европейската филмова академия само за трагикомичния шедьовър "Великата красота" (2013).

Новите филми и сериали на Netflix през септември

Новите филми и сериали на Netflix през септември

Започваме с приготовленията за есента

В "Партенопа" режисьорът разказва за неумолимия ход на времето, за безсмислените флиртове и любовните блянове с историята на едноименната героина. Родената в Неапол девойка е загадъчна и безгрижна наглед изкусителка, която се наслаждава на свободата и младостта си. Тя се отличава с неустоима красота и спира дъха на всеки срещнат, но знае, че "красотата е като войната - отваря всички врати". Главната роля във филма е поверена на Челесте Дала Порта, която си партнира с Гари Олдман, Стефания Сандрели, Луиза Раниери, Изабела Ферари, Силвио Орландо и други.

Сред останалите филмови заглавия, обявени засега в програмата на Cinelibri 2024, са "Конклав" с Ралф Файнс, Стенли Тучи, Джон Литгоу, Изабела Роселини и Серджо Кастелито, "Време за живот", в който си партнират Андрю Гарфийлд и Флорънс Пю, The Outrun с участието на Сърша Ронан, както и "Преди кафето да изстине", базиран на набиращия популярност роман на Тошиказу Кавагучи.

Cinelibri 2024 е от 10 октомври до 3 ноември в избрани кина в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора.

Пълната програма очакваме скоро, а повече за фестивала има тук.