Чакалтая е най-високият ски курорт в света с надморска височина 5375 метра.  Или поне е бил, преди да изчезне. Намира се в Боливия и е разположен дори по-високо от двата базови лагера на Еверест. Пътят, който води до него, е и най-високият в цяла Южна Америка.

Ски курортът е създаден около 1930 г. върху ледника Чакалтая, затова и носи същото име. Разполагал е с един лифт, няколко писти, хижа, ресторант и дори хотел. 

Заради невероятното си разположение и огромната височина, ски курортът е бил едно от най-посещаваните места от местните любители на зимните спортове, които са можели да си позволят този лукс, пише Life Globe.

Снимка 430880

Източник: lifeglobe.net

Именно заради ските ледникът Чакалтая става популярна туристическа дестинация през цялата година, още повече че се намира и само на около половин час с кола от столицата Ла Пас.

Снимка 430876

Източник: iStock

Всичко било повече от прекрасно, докато ледникът просто не започнал да се стопява. През 90-те години местните забелязали, че Чакалтая се смалява.

Правителството в Боливия веднага се заема да разбере какво се случва с ледника. Наема експерти, които го изследват и установяват, че Чакалтая ще изчезне напълно до 2015 г. 

Снимка 430878

Източник: iStock

За съжаление негативните прогнози на учените изпреварват даденото време. Още през 2000 г. ледникът толкова много се смалява, че вече е невъзможно да се използва за ски. А през 2009 г. и последното късче лед се стопява и Чакалтая просто изчезва

Снимка 430879

Източник: iStock

Днес почти всички от множеството постройки на Чакалтая са празни. Няма и следа от оживения ски курорт. Единствените, останали там, са двамата хижари, които всеки ден се молят на Бог снегът да се завърне.

Снимка 430882

Източник: iStock

Макар ски курортът отдавна да не функционира, хижата и до ден днешен е отворена за посетители. Поддържат я Адолфо и Самуел Мендоса - някога ски учители на Чакалтая.

Двамата с удоволствие разказват историята на един почти забравен ледник и ски курорт, защото искат да запазят спомена за това толкова уникално място, което може би след години никой вече няма да помни.