Участието в Олимпийските игри е голямо изпитание както за волята, така и за физиката на всички състезатели, които са в надпреварата за медали. Първо е спечелването на квота, съпроводено с месеци, а дори и години усилени тренировки, след това идва сериозната подготовка за изявата на най-големия спортния форум. Няма как да пропуснем и голямото напрежение, когато си на крачка от това да чуеш химна на родината си.

Червеи в храната - и още от оплакванията за кетъринга на Олимпийските игри в Париж

Червеи в храната - и още от оплакванията за кетъринга на Олимпийските игри в Париж

Ето от какво е недоволен плувецът Адам Пийти

Заради изброеното мнозина може би са на мнение, че на бременните жени мястото не им е в олимпийското село. А преди дни тази дискусия се разрази с нови сили заради Нада Хафез от Египет, която буквално се състезаваше за двама, бременна в седмия месец. Въпреки че успя да стигне само до осминафиналите, тя накара всички да говорят за нея.

Няколко дни след края на представянето си на Олимпийските игри пък разказа малко повече за това преживяване в социалните мрежи. "Въртележката на бременността е трудна сама по себе си, но да се наложи да се бориш, за да запазиш баланса между живота и спорта, не беше нищо друго освен напрегнато, колкото и да си заслужаваше", написа Хафез и не скри, че е наистина горда от себе си и постижението си.

Тя благодари за подкрепата, която е получила от своя съпруг. Спортистката спечели уважението и симпатиите на хиляди в социалните мрежи. А от Abc News ни припомнят, че тя не е първата, участвала бременна в Олимпийските игри, въпреки че това е по-скоро изключение и рядко явление по разбираеми причини.

В повечето случаи става дума за жени в много ранни седмици на бременността, като някои дори разбират впоследствие, че са в очакване на дете. Като например американската състезателка по плажен волейбол Кери Уолш Дженингс, която печели третия си златен медал, бременна в пета седмица.

Лекарите от Олимпийския и Параолимпийския комитет на САЩ обясняват, че в последните години все повече жени в ранна бременност, а дори и в по-напреднала, искат да имат възможност да се състезават на Олимпийските игри, за да разсеят мита, че в това състояние не могат да тренират на по-високи обороти.

Снимка 677800

Източник: iStock

Ако преди години е имало разнопосочни мнения по темата, то сега лекарите са обединени около това, че ако една спортистка е в добро здравословно състояние и няма усложнения на бременността, то тогава може да тренира и да се състезава. Изключение правят ските, при които рискът от сериозни падания и наранявания е голям.

Във фехтовката например, където се състезава бременната в седмия месец Нада Хафез, участниците имат предпазно облекло. Стрелата с лък е още един от безопасните спортове, в който видяхме състезателка в очакване на дете и в битка за медал.

Яйлагул Рамазанова от Азербейджан спечели симпатиите на спортните фенове както с коремчето си, така и с хладнокръвието, което показа на всички, въпреки напрегнатата надпревара и неблагоприятно високите температури - особено за една бременна. След участието си тя сподели, че е усетила бебето да я рита, след което е направила най-точния си изстрел - в десетката.

Разбира се, участието на спортистки, които очакват дете, е свързано не само с физическото, но и с психичното им състояние. Участието на големи спортни форуми и създаването на семейство често е сложна математика, която изисква компромис е едно от двете направления. И това също е голяма разлика между жените и мъжете спортисти.

Освен това желанието да бъдат майки кара и много жени да се пенсионират прекалено рано и да сложат край на спортната си кариера, за да се отдадат на родителството. А така те могат да пропуснат едни от най-силните си години заради притеснения и предразсъдъци. 

Имане Хелиф с първи думи след скандала на Олимпийските игри - какво има да ни каже боксьорката

Имане Хелиф с първи думи след скандала на Олимпийските игри - какво има да ни каже боксьорката

Нищо не може да я спре

Още по-вдъхновяващ пример е американската параолимпийка Лора Уебстър, която бе част от националния волейболен отбор на Параолимпийските игри в Токио в петия месец на бременността си. Тя остава историята на спортния форум, защото не веднъж, а цели два пъти се състезава като за двама. И очевидно примерите за силни и борбени жени в очакване на рожба и с хъс за медали ще става все повече с всяка следваща Олимпиада.