Англичаните определено обичат бирата, а едно от последните им открития доказва, че тази любов датира от древни векове.

Екип от археолози, работещ по магистрала A14 между Кеймбридж и Хънтингдън, открива малки фрагменти от овъглени остатъци, докато работи по проект за разширяване на пътя. Учените твърдят, че тези останки за доказателство за първата бира, която се произвежда във Великобритания.

Експертите смятат, че бирата вероятно е на хиляди години, може би около 400 години преди Христа.

Снимка 406053

Източник: iStock

"Добре известен факт е, че древните народи са използвали процеса на производство на бира, за да пречистват водата и да създадат безопасен източник на хидратация", обяснява д-р Стив Шерлок, ръковеодещ проекта. Той допълва, че е възможно откритието им да е най-ранното физическо доказателство за този процес, който се провежда във Великобритания.

Останките са намерени от Лара Гонзалес - една от около 250 археолози, работещи на обекта. Гонзалес отбеляза, че порестите структури на фрагментите наподобяват тези на остатъците на хляба. Въпреки това, наблюденията под микроскоп показват доказателства за ферментация, а липсата на фино брашно сочи, че намерените остатъци са по-скоро от бира.

Снимка 388956

Източник: iStock

Източна Англия винаги е била важно място за варене на бира, тъй като в региона се отглежда много ечемик. По всяка вероятност първата бира на Острова е била направена от зърно, тъй като хмелът не се използва в Обединеното кралство до XV век, заключват от The Richest.