Преди 20 години, на 31 октомври, 13-годишната сърфистка Бетани Хамилтън е нападната от четириметрова тигрова акула, което води до загуба на лявата й ръка. Хамилтън и нейна близка приятелка Алана Бланчард, която в момента е професионална сърфистка, се наслаждават на прекрасното време на гребена на вълните в родното им място Tunnels Beach на северния бряг на остров Кауай в Хаваи, когато се случва нещастието.

Валерия Гогунская - момичето, което кара лонгборд като никое друго

Момичето, което кара лонгборд като никое друго

Истинско изкуство на колела

Въпреки трагичния инцидент, Хамилтън не само оживява, но и не се отказва да прави това, което ѝ носи радост. Тя продължава да сърфира и служи като вдъхновение за хората, преодоляващи предизвикателствата в живота.

След като губи ръката и почти две трети от кръвта си, животът и бъдещето й в сърфа са всичко друго, но не и гарантирани. Да сърфираш с една ръка е трудна задача и да го правиш професионално почти невъзможно, но когато съчетаеш немислима страст, непоколебима издръжливост и желанието да изпълниш цели за цял живот, невъзможното изглежда малко по-осъществима задача.

Ако загубят ръка при атака на акула, повечето хора биха се опитали да избегнат връщането на мястото на инцидента, но не и Хамилтън. "Предполагам, че страстта ми към сърфирането надделя над страха ми от акули и просто изчаках лекарят да каже, че мога да вляза в океана."

Положителният подход към случилото се на Бетани също така й дава уникална гледна точка за живота след атаката. "Поглеждайки назад, виждам цялата красота и добро, което идва от загубата на ръката ми." По чудо, само 26 дни след атаката, тя се връща обратно на борда си. Две години след това е републиканска шампионка.

Вярата на Хамилтън се оказа решаваща за нейното завръщане в спорта. "Когато настъпят трудни моменти", казва Хамилтън пред CNN World Sport, "определено разчитам на вярата си в Бог и просто си казвам: "Хей, Боже, не знам защо загубих ръката си, но се опитвам да ти вярвам и да знам, че от тази ситуация може да дойде нещо много добро."

Ако вярата на Хамилтън й помага да сърфира отново, то нейните естествени способности и работна етика я издигат до върха в спорта. Тя печели националния шампионат на Националната асоциация по сърфиране за и под 18 години през 2005 г. Тя прави своя дебют в Световното турне през 2009 г., като най-добрият й резултат идва през 2016 г., когато побеждава тогавашната шесткратна световна шампионка Стефани Гилмор, световната номер едно по това време - Тайлър Райт и завършва на трето място на Fiji Women's Pro.

Кара Скрубис - момичето с ампутиран крак, което преподава балет

Момичето с ампутиран крак, което преподава балет

За силния дух няма невъзможни неща

В момента вече съпруга и майка на четири деца, Хамилтън се справя с нови предизвикателства всеки ден и се радва да измисля как да преодолява всяко от тях, не на последно място "все още се опитва да разбере как да скача на въже с една ръка".

Нейното уникално пътуване и положителна гледна точка вдъхновяват хора по целия свят, като през 2019 г. се появява и документален филм, посветен на живота ѝ, озаглавен Bethany Hamilton: Unstoppable. Филмът показва забележителното пътуване на Хамилтън и подчертава нейните триумфи над всяко препятствие, което животът й поставя - от сърфирането с една ръка до отглеждането на децата ѝ.

Най-опасните плажове с акули в света

Най-опасните плажове с акули в света

Ето как изглежда топ 5

С желание да насърчи другите да "живеят неудържим живот", тя казва, че се чувства "привилегирована да бъде пример за подражание".