Рускинята Валерия Гогункая идва на плажа Санта Крус в Португалия, за да сърфира. Влюбва се обаче в Жоао Виейра. И в Португалия. Тя вече е познато лице на Санта Крус, където може да бъде видяна да танцува на лонгборд с такава лекота, че ни оставя с отворена уста да се чудим как точно го постига. Завладяващата концепция на танцуване върху лонгборда тя научава във Финландия, но я развива и усъвършенства именно в Португалия.

Сара Гюртс - момичето с рядко генетично кожно заболяване, чиято кожа е сбръчкана като на баба

Тя е само на 31, макар кожата ѝ е сбръчкана като на баба

Историята на Сара Гюртс

Валерия никога не се е представяла да живее на толкова малко място. Но тя бързо разбира значението на португалската дума "saudade" (копнеж), докато пътува с гаджето си Жоао из Азия в продължение на няколко месеца. И просто иска да се прибере вкъщи. Дом, наречен Португалия.

Разработвайки концепцията за танци на лонгборд, тя става много успешна и основава свой собствен бизнес Longboard Days & Nights - първата общност на танцуване и фрийстайл в Португалия, като организира лагери за лонгборд, уроци и няколко свързани събития. Истинско изкуство на колела, както отбелязват и от Togetherness Center Of Portugal.

Наслада за сетивата е човек да разглежда профила ѝ в Instagram и всички клипове, които публикува, където ни показва финес, красота и съвършенство, танцувайки върху дъската в движение.

Що се отнася до лонгборда, това е спортна дъска за пързаляне, която е сходна със скейтборда, но с различно предназначение. Лонгбордът е по-голям от скейтборда и може да има различни форми и размерQи на дъската. Развива и по-голяма скорост поради по-големите си колела и използваните материали като полиуретан. Често се използва основно за придвижване, пързаляне за забавление, спускане по наклони и по-рядко за трикове. Много популярни стават и електрическите лонборди за педвижване в града.

Първите лонгборди са създадени от Престън Никълс през 40-те години на XX век за забавление, когато няма вълни в океана, а започват да се произвеждат серийно през 1959 г.