По това време на годината се появяват все повече новинарски истории, свързани с акулите. Ню Йорк увеличава патрулите след пет ухапвания за два дни, видени са най-малко 50 акули край Лонг Айлънд, плажуващи забелязват акула, плуваща близо до претъпкан бряг на Флорида.

Въпреки ужасяващото ни очарование от тези величествени зверове в океана, шансовете някой от тези иглоподобни зъби някога да прониже кожата ни са изумително ниски: повече от едно на четири милиона, според Международния файл за нападенията на акули (ISAF) - най-изчерпателната база данни за всички известни атаки на акули в световен мащаб.

35-тата официална Седмица на акулите се провежда от 23 юли до 29 юли по Discovery Channel и има за цел да увеличи осведомеността за тези древни морски хищници, които са ключови за здравето на океана. 

Our Planet II - как тигрови акули са атакували екипа на документалната поредица на Netflix

Когато тигрови акули нападнат снимачен екип

Рисковете на професията

Има само 57 потвърдени непровокирани атаки на акули миналата година от глобално население от осем милиарда, пет от които са фатални. Въпреки това, някои места по света имат много по-висок процент на нападения от акули, отколкото други, като броят им нараства с годините, отбелязват от CNN.

Нека разгледаме пет места по света с най-високи нива на нападения от акули между 2012 г. и 2021 г. и причините, поради които те са станали горещи точки.

Северна Каролина

  • 31 ухапвания

Окръг Брунсуик, в югоизточната част на Северна Каролина, е пълен с плажове и следователно не е изненадващо регионът да е с най-голям брой регистрирани атаки: 17 от тях от 1935 г. насам.

Снимка 627972

Източник: iStock

Крайбрежните води на Северна Каролина лежат на важен миграционен път за морските видове, което означава, че повечето видове акули, обитаващи източното крайбрежие на САЩ, преминават оттук в даден момент от годината.

Южна Каролина

  • 45 ухапвания

Нито една от 45-те непровокирани атаки в Южна Каролина през десетилетието не е фатална. Чарлстън, Хори и Бофорт са сред местата на повечето инциденти.

Снимка 627971

Източник: iStock

"Ако отивате в океана, трябва да приемете, че можете да срещнете акула, независимо кога и къде е това", казва Нийл Хамершлаг, директор на Програмата за изследване и опазване на акулите в Университета на Маями Розенстил пред CNN. "За щастие хората не са в менюто им и също за щастие акулите са склонни да избягват човека."

Хавай

  • 76 ухапвания

Мауи е вторият по големина от Хавайските острови, но определено е най-оживеният, когато става въпрос за срещи между човек и акула. Голям фактор за това е уникалният подводен терен: леко наклонените местообитания на островния шелф на Мауи са особено привлекателни за тигровите акули.

Снимка 627969

Източник: iStock

Не е изненадващо, че риболовът е друга по-рискова дейност във водите, в които живеят акули. През май 2023 г. каяк лови риба в плитки води край брега в Windward Oahu, Хавай, когато тигрова акула се блъска в лодката му.

Австралия

  • 143 ухапвания

През 2022 г. в Австралия има девет непровокирани инцидента: четири в Нов Южен Уелс, четири в Западна Австралия и един инцидент във Виктория.

Снимка 627970

Източник: iStock

В световен мащаб жертвите на ухапвания най-често са на върха на водата върху дъска за сърф, водни ски или друго плаващо средство по време на атаката. "Опитайте се да избягвате пръскането по повърхността, защото това генерира звуци, които напомнят на борещи се риби", е съветът на Гавин Нейлър към плувците, който директор на Програмата за изследване на акулите във Флорида.

Cocaine Sharks разказва историята на "кокаиновите акули" по крайбрежието на Флорида

Внимание, надрусани акули

Какво се случва, когато акули погълнат огромни бали кокаин

Флорида (259 ухапвания)

Най-доброто време, местоположение и активност за среща и ухапване от акула би било да отидем на сърф в окръг Волуша във Флорида между 14 ч. и 15 ч. в един септемврийски следобед, според статистиката на ISAF.

Снимка 627968

Източник: iStock

Волуша, домът на световноизвестния Дейтона Бийч, има честта да бъде известен като "световната столица на ухапванията от акули". Ню Смирна Бийч, южно от града, е епицентър на активността на акулите.