Ездата тонизира тялото по невероятен начин, а контактът с природата и животното бие безапелационно и най-модерните закрити спортни зали. В това несъмнено е убедена още от малка Вивиан Любомирова Портокалска, позната като Вивиан Порто.

Колко интелигентни са всъщност конете

Колко интелигентни са всъщност конете

Показва ново проучване

Макар ездата в България да не е сред най-популярните занимания, този спорт пленява Вивиан, когато е на 8-годишна и до днес тя продължава да преоткрива необятния свят на конете. Кариерата й на професионален ездач в България започва през 2013 г. в дисциплина ендюранс за издръжливост и продължава до края на 2018 г. с участия на състезания в страната и множество призови позиции.

Решава да се премести в Испания с майка си, където продължава образованието си в Кралската елитна академия по конна езда, а след това се записва в академия за треньор по конна езда.

Снимка 688066

Източник: Directo Agency

Първоначално в Испания Вивиан започва да се занимава с прескачане с препядствия, но после се спира на дисциплината обездка. Обект на обездката е развитието на конете в пълен синхрон с ездачите чрез хармонично обучение. В резултат на това, тя прави коня уравновесен, гъвкав ,еластичен, свободен и възприемчив ,но също така доверчив, внимателен и старателен, като по този начин се постига съвършенно разбирателство с ездача.

Христо и Надя от HorseNook, за които конете са по-добри от хората

Христо и Надя от HorseNook, за които конете са по-добри от хората

Конюшнята им работи по метода Natural Horsemanship

21-годишната българка вече може да се похвали, че е в топ три сред шампионите на Испания по конна езда, отбелязва и Българската федерация по конен спорт. Със своя кон Фабюлъс тя успява да спечели бронзов медал в дисциплината обездка в категорията четиригодишни коне и става третата най-добра жена в този спорт за цяла Испания. Това е изключителен успех в кариерата на младата състезателка, като до момента Вивиан е участвала в над 50 състезания и на всички е завоювала златен медал.

Снимка 688065

Източник: Directo Agency

Като най-голям успех преди актуалната титла българката посочва първото място в Шампионата на Андалусия, в който отново ѝ предстои да участва, като се надява да завоюва пореден златен медал.