Агнешкото месо е от онези храни, които или много се харесват, или мнозина не искат и да чуват за тях. Една от причините е специфичният им и тежък аромат. Но и за това си има решение.
Първата и най-важна стъпка при приготвянето на агнешкото е изчистването му от мазнината по него. Вторият ключов момент са подправките.
Една от любимите ни и класически рецепти е тази за агнешки котлети с розмарин и чесън.
Какво ни трябва
- 2 с. л. прясно нарязан розмарин (или 4 ч. л. сух розмарин)
- 5 скилидки чесън, смлени
- Сол
- Прясно смлян черен пипер
- 1 кг. малки агнешки котлети, изчистени от мазнината
- 1 с. л. зехтин
Какво ги правим
В голяма и дълбока чиния овкусяваме агнешките котлети със солта, черния пипер, чесъна и розмарина. Поръсваме месото с подправките от всички страни и го оставяме настрана за няколко минути.
Загряваме зехтина в тиган на умерен огън и се захващаме с котлетите. Задушаваме ги, докато не получат златист цвят, и ги обръщаме, като ги държим по 3-4 минути на всяка страна.
Щом станат готови, изчакваме 5 минути и ги сервираме. Ние специално ги обичаме в компанията на задушени аспержи и зелена салата.