Както всяко друго изобретение, ястията също имат своя любопитна кулинарна история. А тя понякога ни отвежда към едни отминали времена и ни среща с исторически личности, вдъхновили създаването им.

14 правила, които да спазваме при хранене на блок маса

14 правила, които да спазваме при хранене на блок маса

Ето с какво трябва да се съобразим

Ето девет такива примера за ястия и напитки, които са кръстени на реално съществували личности.

Салата "Цезар"

Салатата "Цезар" може и да ни напомня за Древен Рим, но всъщност не носи името на императора. Заслугата за тази хрупкава салата е на г-н Цезар Кардини, който я измисля в Тихуана, Мексико.

Снимка 673721

Източник: iStock

Единствено една от съставките не е негова идея, а на брат му Алекс. Той добавя аншоата, с която салатата "Цезар" се приготвя традиционно.

Яйца "Бенедикт"

Произходът на яйцата "Бенедикт" (или яйца по бенедиктински, както са познати още) е от Манхатън.

Снимка 695514

Източник: iStock

Историята гласи, че Лемюел Бенедикт, на когото са кръстени, се отбива в хотел "Уолдорф" в Ню Йорк за късна закуска. За да облекчи махмурлука си, той си поръчва отделно съставките на бъдещата брънч класика. Основните ѝ елементи са яйца, шунка или бекон и сос Холандез.

Сос "Бешамел"

И като споменаваме сосове, ето един, за чийто произход претендират две държави и различни готвачи. Наситеният, плътен бял сос, е един от основните, използвани във френската кулинария.

Снимка 695513

Източник: iStock

Негов съименник е влиятелният финансист Луи дьо Бешамел, макар че вероятно не е измислен от него, а просто носи името му в негова чест.

Сандвич

Джон Монтагю - четвъртият граф на Сандвич (или Сандуич) е бил запален комарджия и избощо не е искал да става от игралната маса, за да се храни. Затова е наредил на иконома си да му донесе филийки хляб с месо между тях, тъй като се е ядяло лесно и му е позволявало да не прекъсва играта си.

Снимка 695507

Източник: iStock

На съперниците му това импровизирано ястие им се е сторило интересно и са си поръчали: "същото като на Сандвич!"

Стриди Рокфелер

Специалитетът е измислен в ресторант в Ню Орлиънс съвсем случайно. След като в кухнята свършват всички охлюви, готвачът се сеща да ги замени със стриди. Крайният резултат се получава впечатляващо добър, доказателство за което са думите на един от клиентите: "Богати са като Рокфелер".

Снимка 695509

Източник: iStock

Е, разбира се това е напълно преносно и дори и да е преувеличено, тогава Рокфелер се е славил като най-богатия човек. Оттам вероятно е хрумнала и тази асоциация на клиента в ресторанта.

Телешко "Уелингтън"

Това класическо ястие е кръстено на херцога на Уелингтън, който побеждава Наполеон при Ватерло, слагайки край на историческото му властване в Европа.

Снимка 695510

Източник: iStock

Херцогът отпразнува повода с приготвено телешко с гъби, обвито в тесто.

Торта "Сахер"

Разбира се, след солените ястия, оставяме място и за десерт. Любимата австрийска торта "Сахер" е кръстена на главния готвач Франц Сахер, който я измисля през 1832 г., когато е едва на 16 години.

Снимка 695512

Източник: iStock

Смята се, че приготвя наситената шоколадова торта с кайсиево сладко между блатовете и кадифена глазура за принц Венцел фон Метерних по време на посещението му във Виена.

Коктейл "Шърли Темпъл"

Идва ред и на коктейла "Шърли Темпъл", който носи името на популярната актриса, станала известна още като дете през 30-те години на миналия век.

Докато е на вечеря с родителите си, проявява любопитство към алкохолните питиета на възрастните, при което барманът в заведението решава да ѝ приготви безалкохолен коктейл. Рецептата на "Шърли Темпъл" включва сода, лайм и гренадин.

Коктейл "Маргарита"

Завършваме с един много класически коктейл, който едва ли има нужда от представяне - "Маргарита". Приготвя се с текила, сок от лайм и трипъл сек, и е абсолютно неподвластен на времето.

Снимка 427479

Източник: iStock

Рецептата датира от 30-те години на миналия век, а историята гласи, че барман го е измислил, за да впечатли актрисата Рита Хейуърт, чието рождено име е Маргарита Кармен Кансино, пише Taste of Home.