Природата е странно и изумително нещо, което ни изненадва с множество причудливи животни, някои от които имат способността дори да ходят по вода. Между тях откриваме не само насекоми, но и бозайници, влечуги и птици.

Humuhumunukunukuāpuaʻa - рибата с най-дългото име

Как се казва рибата с най-дългото име

Само на територията на Хаваи

Базилиск

Базилискът е гущер, който се среща в Централна и Южна Америка в близост до реки и други сладководни басейни. Известен е като гущерът Исус Христос - именно заради способността си да бяга по вода.

Това се дължи на скоростта, с която преминава по водната повърхност, на много добре развитите му задни крайници, които имат големи ходила и дълги пръсти с люспи по края, както и на дългата опашка, която му помага да пази равновесие. За една секунда базилискът прави няколко десетки пълни крачки.

Западен гмурец

Западните гмурци са силно социални птици, които гнездят в колонии и мигрират в големи групи. Имат грациозни и дълги шии и много интересен ритуал на чифтосване, който включва танц по водата.

Снимка 404757

Източник: iStock

Западните гмурци са един от най-големите видове (като размери) птици, за които е известно, че имат способността да ходят по вода.

Делфин

Снимка 391498

Източник: iStock

Загадъчни и интелигентни, делфините вълнуват и пленяват хората от векове. Освен способността си да усвояват и използват езика, тези приятелски настроени, нежни бозайници могат и да се учат един друг да ходят по вода.

Правят го като се движат изправени по водната повърхност, използвайки опашките си. Това им поведение, освен да ги забавлява, няма някаква друга специфична функция.

Паяк рибар

Снимка 404759

Източник: iStock

Тези космати насекоми са достатъчно бързи, за да улавят попови лъжички и достатъчно гъвкави, за да ходят и да се плъзгат по водата. Паяците рибари имат осем мощни крака, които са изцяло покрити с восъчна, водоустойчива повърхност, предназначена да ги балансира върху водата.

Червена огнена мравка

Червената огнена мравка живее в Бразилия и Аржентина. Проблемът в тези държави е, че често вали и има наводнения. За целта мравките са еволюирали и за да оцелеят си правят сал, но не сал от сламки, кал или нещо друго.

Снимка 404762

Източник: iStock

Салът се сформира от телата на всички мравки в колонията. Благодарение на напрежението, което се създава, се задържат на повърхността и така могат да плуват поне два километра.

Воден охлюв

Снимка 404766

Източник: iStock

Водните охлюви са способни да задържат въздух вътре в черупките си, което им помага да стоят на повърхността. Създават и малки вълнички във водата с долната част на тялото си, които генерират движение, подобно на слузестия слой на охлюва.

Повърхностното напрежение и налягането на водата правят останалото, за да не потънат.

Водомерка

Снимка 404767

Източник: iStock

Водомерките пък са дребни водни насекоми с тънко удължено тяло и дълги крака, с които леко и бързо се движи по повърхността на водата, като ловуват, без да потъват, пишат от Reader's Digest.

Най-смъртоносните животни в Австралия

Не е за вярване кои са най-смъртоносните животни в Австралия

Изненадващо не са нито паяците, нито змийте