Срещали сме всякакви видове риби с всякакви причудливи форми, окраски и размери, но до момента не бяхме попадали на риба, на която трудно можем да произнесем името.

Става дума за една тропическа балистова риба, която се среща само на територията на Хаваи и е известна с хавайското си име humuhumunukunukuāpuaʻa. Може би на български ще звучи нещо като хумухумунукунукуапуа'а. По-добре да не се опитваме да го казваме бързо няколко пъти, защото става страшно. Дори самите хавайци за кратко използват само humuhumu.

В буквален превод от хавайски означава балистова риба с муцуна като на прасе. Тя е само един от многобройните видове тропически риби, които се срещат в рифовете на Индийския и Тихия океани.

Името на тази пъстра риба е една от най-дългите думи на хавайския език и се отнася както за единствено, така и за множествено число.

Снимка 403865

Източник: iStock

Освен всичко останало, тази хавайска риба е и много агресивна. Тя не може да понася присъствието на различни организми около нея и поради тази причина обикновено е самотна.

Рибите humuhumu бързо променят цвета си. Могат лесно да се сливат с обстановката навсякъде и бързо да изчезват. Въпреки това, техният цвят остава ярко отличителен, когато са в добро здраве и не се чувстват застрашени от хищници или нещо около тях.

Снимка 403863

Източник: iStock

Известно е, че хапят силно и атакуват дори плувците, затова ако случайно ще ходите на почивка на Хаваи, бъдете внимателни.