Григор Димитров се представя изключително силно от началото на годината, но добрата му форма започна още в края на миналата година.

Григор Димитров на ABN AMRO Open - впечатляващото отиграване срещу Лоренцо Сонего

Впечатляващото отиграване на Григор Димитров

Гейм, сет, мач за българина срещу Сонего

За първите два месеца от 2024 г. обаче най-добрият български тенисист може да се похвали с един трофей и редица силни мачове.

Миналата седмица игра силно на ABN AMRO Open в Ротердам, достигайки полуфилите. Там обаче бе спрян от австралиеца Алекс де Минор. Ако бе победил, Димитров имаше шанса да се върне отново в топ 10, но за съжаление, ще трябва да почака.

Де Минор може и да загуби финала в Ротердам от Яник Синер, но пък достигането до този мач му осигури място в топ 10. Оттам пък ще изпадне Стефанос Циципас, който напоследък не е в най-добрата си форма. С изпадането на гръцкия тенисист от топ 10 обаче бе написана история.

Според Tennis.com, за първи път от 1973 г., откакто ATP провежда класиране, в най-добрите 10 на тениса при мъжете няма да присъства играч, който да отиграва бекхенд с една ръка. За всички тези 51 години не е имало седмица, в която в топ 10 да няма поне един играч, който играе бекхенд само с една ръка.

Когато класирането бъде обновено, то ще изглежда така:

10. Тейлър Фриц

9. Алекс де Минор

8. Хуберт Хуркач

7. Холгер Руне

6. Александър Зверев

5. Андрей Рубльов

4. Даниил Медведев

3. Яник Синер

2. Карлос Алкарас

1. Новак Джокович

Григор Димитров ще запази своята 13-а позиция, докато Стефанос Циципас изпада от топ 10 за първи път от пет години - откакто за първи път влезе в него през  2019 г.

Григор Димитров на ABN AMRO Open и как Марк Уолбърг се оказа фен на българина

Холивудската звезда, която се оказа фен на Григор Димитров

Марки Марк знае кого да подкрепя

Димитров и Циципас са единствените играчи в топ 25, които играят бекхенд само с една ръка. А добрата новина за тях е, че не са далеч от завръщане в най-добрите 10. Още следващата седмица Григор Димитров започва участието си в турнира Abierto Mexicano de Tenis в Акапулко, Мексико.