Предстои ни слънчев уикенд и вероятно доста хора ще го използват за разходка сред природата. Ние обаче ще го посветим на няколко нови книги, както обикновено. Този път избираме три наскоро излезли биографични заглавия.

3 книги за уикенда от Рене Найт, Рейнър Уин и Иън Флеминг

3 книги за уикенда

Истории с филмови екранизации

"Нож: Размисли след опит за убийство"

През август 2022 г., докато говори на сцената на литературен фестивал в щата Ню Йорк за това колко е важно писателите да разполагат със свобода и защитено пространство, Салман Рушди е нападнат от мъж с нож. След дни, в които се бори за живота си, атаката го оставя сляп с едното око и с осакатена лява ръка. Авторът на "Сатанински строфи" (книгата, заради която иранският аятолах е обявил награда за главата на Рушди) и "Родените в полунощ" използва случилото се, за да напише автобиографичната си книга.

Снимка 685210

Източник: Колаж / Колибри

В нея описва в подробности травмиращото събитие и последвалото му изцеление, които нямаше да е възможно без помощта на съпругата му, семейството му, медицинските специалисти и книгите. Защото именно чрез литературата осмисляме немислимото и опознаваме в дълбочина човешката същност.

Изд. Колибри, 22 лв.

"Селин Дион: Силата на любовта"

Последните години не са леки и за Селин Дион. Канадската поп дива загуби първо съпруга си Рене Анжелил, а след това и майка си. Малко по-късно беше диагностицирана с рядкото заболяване "синдром на скованата личност", което почти сложи край на кариерата й. Това лято Дион се завърна триумфално, за да пее на Олимпийските игри в Париж.

Снимка 685211

Източник: Колаж / Enthusiast

Книгата на Елизабет Рейно проследява богатата й кариера от напускането на малкото канадско селце Шарльоман през първите й крачки на сцената, запознанството с Анджелил и превръщането й в една от най-големите музикални звезди в света с шест награди Грами и милиони верни фенове.

Изд. Enthusiast, 28 лв.

"Парис. Мемоари"

Наследницата на хотелската империя Хилтън успя да стане една от основните фигури в светския живот в началото на XXI век, благодарение на подвизите си в денонощния парти живот и зората на селфи културата. Днес обаче Парис Хилтън иска да бъде идентифицирана като успяла съвременна жена, предприемач с новаторски дух, съпруга и майка.

Снимка 685209

Източник: Колаж / Лабиринт

В мемоарите си тя споделя увлекателно и с чувство за хумор истината за своя живот и за всички спънк,и и препятствия, благодарение на които е постигнала това, което е днес. И дава съвети на читателите си как да постигнат душевен мир и да бъдат господари, и творци на мечтите си.

Изд. Лабиринт, 24.90 лв.