Нямаме нужда от оправдание, за да седнем с хубава нова книга в ръце. И все пак първите дни на есента с присъщите си уют и меланхолия сякаш ни приканват да направим точно това. Посвещаваме ги на три нови и много завладяващи романа.

3 книги за уикенда от Ник Трентън, Брехе Хофстейде и Шона Шапиро

3 книги за уикенда

За психическото ни здраве

"Замалек"

Кайро е сцена на действието на втория роман на Деян Тиаго-Станкович, издаден на български. Той ни пренася в изискания квартал Замалек, където антикварят Коста държи магазин за антики. Чест негов посетител е изкуствоведката Арна, която е и разказвачката на тази история.

Снимка 635858

Източник: Колаж / Колибри

А тя е за египетския мегаполис, колоритните му жители, чудатите им обичаи, тайните на пустинята, неуморно течащите води на Нил и за силата на съдбата.

Изд. Колибри, 26 лв.

"Домът на съдбата"

Джеси Бъртън успя да завладее милиони читатели с "Миниатюристът", по който ВВС създадоха сериал с Аня Тейлър-Джой. "Домът на съдбата" е своеобразното му продължение, което отново ни пренася в Амстердам, но век по-късно - в началото на XVIII в.

Снимка 635856

Източник: Колаж / Сиела

18-годишната Теа Бранд има много мечти, но най-важните са да бъде достатъчно изискана, за да я приемат като възрастна, и да научи повече за майка си, която не познава. Властният й баща и амбициозната й леля имат други планове за нея - семейство Бранд е загубило голяма част от богатствата си и най-добрият начин да закрепи положението си е като намери подходящ съпруг на Теа.

Изд. Сиела, 22 лв.

"Майкен минонамирачката"

Феновете на Фредерик Бакман и Юнас Юнасон ще намерят сродна душа и в Карин Брюнк Холмквист. Шведската писателка подхожда с хумор и топлота към героите си, които обитават малки населени места в Швеция.

Снимка 635859

Източник: Колаж / Enthusiast

Като Осиан, който на преклонна възраст решава да предприеме пътуването на живота си от селцето Шилинге до по-големия град Борнхолм. По същото време съседката му Майкен намира на плажа захвърлена саксия, която решава да прибере. Саксията се оказва мина, а цялото село е евакуирано. На всичкото отгоре местният супермаркет е ограбен.

Изд. Enthusiast, 18 лв.