Само ден ни дели от настъпването на астрономическата есен. А тя, както знаем, идва не само със златни листа, но и с меланхолия и депресивни състояния. Днешната селекция книги предлага решения на различни проблеми с психическото ни здраве.

3 книги за уикенда от Стивън и Луси Хокинг, Антон Чехов

3 книги за уикенда

По случай 15 септември

"Спри да премисляш отново и отново"

Ежедневието на съвременния човек безспорно е доста по-натоварено от онова на човека отпреди век например. Безкрайните задачи и свърхстимулиращият околен свят допринасят много за стреса и тревожността, от които страдат много хора.

Снимка 634835

Източник: Колаж / Изток-запад

А част от техните симптоми е премислянето на случилото се през деня, разиграването на сценарии как е трябвало да постъпим и какво би могло да се обърка, ако сме направили нещо различно. Книгата на Ник Трентън цели да ни извади от порочния кръг и да ни помогне да пренастроим ума си, като започнем да имаме контрол над мислите си.

Изд. Изток-запад, 17.90 лв.

"Как да си върнем съня"

Как нещо толкова естествено в детството ни като съня се превръща ви истински мираж за много възрастни? На този въпрос в 24 глави - колкото са часовете на денонощието - се опитва да даде отговор нидерландската писателка Брехе Хофстейде.

Снимка 634836

Източник: Колаж / Колибри

Изпробвала всякакви лекове срещу безсъние - от тъмни завеси и тапи за уши до хапчета, та се заема да разбере защо човекът е единственият животински вид, който страда от инсомния. И кои са начините да си върне така жадувания здрав сън.

Изд. Колибри, 24 лв.

"Добро утро, обичам те"

Университетският преподавател и доктор Шона Шапиро съчетава науката за мозъка с любопитни факти, с които да ни помогне да се чувстваме по-добре с тялото и с душата си.

Снимка 634834

Източник: Колаж / AMG

Практиките, които тя описва, водят до намаляване на нивата на хормона на стреса, повишаване на имунната и сърдечно-съдова функция, намаляване на възпаленията и забавяне на стареенето на организма.

Изд. AMG, 16.95 лв.