18-годишен непалски алпинист счупи рекорда за най-млад човек, изкачил всичките 14 от 8000-метровите върхове в света, съобщава екипът му. Нима Ринджи Шерпа достигна върха на 8027-метровия тибетски Шиша Пангма в сряда сутринта, 9 октомври, завършвайки мисията си да се изкачи на най-високите върхове в света.

Нирмал Пурджа, осемхилядниците и рекордът, който постигна непалският алпинист

Човекът, който изкачи всички осемхилядници за 190 дни

Свръхчовешкото постижение Нирмал Пурджа

"Той достигна върха тази сутрин. Беше тренирал добре и бях уверен, че ще го направи", казва баща му Таши Шерпа пред AFP. Изкачването на всичките 14 осемхилядника се смята за връх на алпинистките стремежи.

Алпинистите пресичат "зони на смърт", където няма достатъчно кислород във въздуха, за да поддържа човешкия живот за дълги периоди. Шерпа не е непознат за планините, произлиза от семейство на планинари-рекордьори, които сега управляват и най-голямата компания за алпинистки експедиции в Непал.

Възрастовият рекорд за изкачване на всички 14 от най-високите планини в света преди това беше държан от друг непалски алпинист, Мингма Гябу "Дейвид" Шерпа, който го постигна през 2019 г. на 30-годишна възраст.

Нима Ринджи Шерпа, който вече държи множество рекорди от изкачванията си на десетки върхове, започва да се изкачва на голяма надморска височина на 16-годишна възраст, покорявайки връх Манаслу през август 2022 г.

До юни тази година той изкачва своята 13-та планина, Канчендзьонга, третата най-висока в света. Неговият екип казва, че е изкачил най-високия връх в света, връх Еверест, миналата година, в рамките на един ден след достигане на друг връх от списъка с над 8000 метра, връх Лхотце.

В началото на сезона на алпинизма - двоен рекорд на връх Еверест

В началото на сезона на алпинизма - двоен рекорд на връх Еверест

Британец и непалец са новите световни рекордьори

"Това е момент на гордост за нашата страна", споделя Нима Нуру Шерпа, президент на Непалската асоциация по алпинизъм. "Нима разби всички стереотипи и успехът му даде послание, че нищо не е невъзможно, ако имате силна решителност."

Непалските катерачи - обикновено етнически шерпи от долините около Еверест, се смятат за гръбнака на катерачната индустрия в Хималаите. Те носят по-голямата част от оборудването и храната, фиксират въжета и ремонтират стълби за международни експедиции. Дълго в сянка като поддръжници на чуждестранни катерачи, те бавно изпъкват с постиженията си като алпинисти.

В изявление, публикувано в сряда, 9 октомври, в акаунтите му в социалните мрежи, Нима Ринджи Шерпа пише, че посвещава своя "световен рекорд на моя проект #SherpaPower. Тази среща на върха е не само кулминацията на личното ми пътуване, но и почит към всеки шерп, който някога се е осмелил да мечтае отвъд традиционните граници, определени за нас."

През 2021 г. екип от непалски катерачи прави първото зимно изкачване на К2, вторият по височина връх в света - известната с предизвикателства 8611 метра "дива планина" на Пакистан. Най-високите планини в света редовно отнемат живота на алпинисти, които се стремят да достигнат само един от техните върхове.

Силвия Аздреева, "Заедно към върха", Еверест и какво сподели българската алпинистка за фондацията и себе си

Силвия Аздреева - до върха на света и обратно

Българската алпинистка за постиженията си, фондацията "Заедно към върха" и бъдещите си планове

Във вторник, 8 октомври, лидерът на международна трекинг компания съобщи, че петима руски алпинисти са загинали, след като очевидно са се подхлъзнали на седмия по височина връх в света - Дхаулагири (8167 м.).