Силвия Аздреева е първата българка, направила последователно изкачване на Еверест (8848 м) и Лхотце (8516 м). Прави го за 27 часа. Тя е и втората българска жена, изкачила Еверест изобщо, но и първата, достигнала най-високата точка на Лхотце. Невероятните ѝ постижения станаха причината месеци наред всички да говорят за нея и успехите ѝ.

Силвия е смела, упорита и всеотдайна. От невръстно дете е "човек на планината", който през целия си съзнателен живот изпитва непреодолима нужда да е "там някъде - на високо." Това желание става все по-неудържимо и през последните пет-шест години тя се впуска още по-активно не само с планински преходи, но и в обучения по скално и ледено катерене.

Първото ѝ, така да се нарече, по-сериозно изкачване е през 2012 г. в Тибет. Тогава успява да достигне базовия лагер на Еверест от тибетската му страна и завършва трекинга около свещената планина Кайлаш. Още тогава знае, че един ден пак ще се върне в Хималаите. "И през ум не ми е минавала идея за осемхилядници, изпитвах ужас от тях", признава обаче Силвия.

Годините минават, но искрата на алпинизма продължава да гори в сърцето ѝ. Така от връх на връх, тя решава да опита с по-големи височини. Набелязва Гросглокнер (3798 м), който е най-високият връх в Австрия, и Аконкагуа (6961 м) - първенецът на Южна Америка. Но след поредица от събития, които променят плановете ѝ, не изкачва нито единия, нито другия.

В края на миналата година - на 11 ноември 2021 г., прави нещо друго. Изкачва изключително сложния и техничен хималайски връх Ама Даблам (6812 м). Прави го, макар първоначално да няма такова намерение, защото целта ѝ е да стигне до базовия му лагер.

"Затова вече не си правя много далечни планове, тъй като животът сам решава къде трябва да те заведе и къде трябва да бъдеш. Това изкачване окончателно ме запали по алпинизма."

Периодът между покоряването на Ама Даблам, Еверест и Лхотце е само шест месеца. Въпреки краткото време, Силвия отдава успехите си на любовта към изкачването. Именно тя става основната движеща сила за нея.

"Това е моята мотивация. И провокацията към самия себе си - да тестваш и надскочиш своите граници. Изживяване, което разбираш единствено там, по време на експедиция."

Разбира се, мотивацията е само един от факторите за успех. Не по-малко важни са физическата подготовка и здравословно хранене. За щастие, освен с бърз метаболизъм, Силвия може да се похвали, че не изпитва нужда от сладко, хляб и повечето тестени изделия. Така че тези храни някак естествено почти не присъстват в менюто ѝ.

"Единствената не толкова здравословна храна, която ме изкушава, е пица, но внимавам да не прекалявам."

Силвия Аздреева, Еверест, Лхотце, Нирмал Пурджа и изкачването на два осемхилядника в два поредни дни

Когато и Нирмал Пурджа се гордее с Петрич

Невероятното постижение на Силвия Аздреева

В общи линии си позволява абсолютно всичко, което усети, че организмът ѝ търси. Не спазва специални часове на хранене и затова хапва по няколко пъти на ден, но по-малко количество.

Що се отнася до поддържането във форма, Силвия го прави с планински преходи от 15-20 км три пъти седмично. Когато се подготвя за експедиция е във фитнеса шест дни в седмицата по два пъти на ден. Тренира по специална програма, изготвена от Нирмал Пурджа. Понякога два или три дни от седмицата заменя кардиото в залата с планинско бягане.

И като стана дума за световноизвестния непалски алпинист Нирмал Пурджа, който завърши така наречената Хималайската корона за рекордно кратко време през 2019 г., няма как да не споменем факта, че именно той беше водач на експедицията на Силвия при покоряването ѝ на Еверест и Лхотце.

"Страхотен ментор и лидер, той ме научи най-вече на дисциплина, без която в такива условия няма да успееш. И дори да е фатално за теб или за някой около теб. Нирмал ми показа, че мрънкането няма да ти помогне - или се стягаш и тръгваш, или се връщаш вкъщи. Научи ме и на вяра в себе си. Че няма невъзможни неща, когато вярваш и не се отказваш."

Въпреки неоспоримия принос на опитен водач като непалския алпинист, Силвия не крие, че изкачването на такива големи височини неизменно е свързано със страх и съмнения. Затова и не остава равнодушна при толкова внушителни гледки. Като преминаване по стълби над ледени цепнатини, дълбоки 50-100 метра, и пропасти от няколко хиляди метра, зеещи под нея, докато катери.

Снимка 596352

Източник: Личен архив

"Моята тайна е да избягвам да гледам надолу, защото така лесно може да загубиш баланс, смелост и упоритост. Убийствените условия в тези планини подтикват да се откажеш. Затова, за да го преодолея, непрекъснато си повтарям, че аз мога и нищо не може да ме спре."

Отвъд успехите в алпинизма, Силвия смята, че хората едва ли я познават много добре като личност. Ще се радва да добият по-голяма представа за нея именно чрез работата ѝ. Могат да го направят чрез многобройните предстоящи инициативи, проекти и дейности на фондацията "Заедно към върха", която българската алпинистка основа само преди броени месеци.

Как се роди "Заедно към върха"?

Като естествено продължение на моите успехи в алпинизма. След тях вече не съм същият човек, който бях преди това. Изкачването на най-високите върхове на планетата те променя завинаги. Смятам, че всеки един успех би бил още по-голям и значим, ако е споделен. Ще се радвам чрез дейността на фондацията да мотивирам повече хора да изберат един по-активен начин на живот. Движението и спортът са здраве, а ние трябва да растем и живеем в здраво и щастливо общество.

Силвия Аздреева, "Заедно към върха" / "Together to the summit" и фондацията, която основава българската алпинистка

Новото начинание на Силвия Аздреева

С какво се похвали българската алпинистка

Какви са целите на фондацията?

Една от целите ѝ е да подкрепя жените, за да повярват повече в себе си. Да покажем, че ние - "слабият пол", не сме толкова слаби, напротив - по качества не отстъпваме с нищо на мъжете и сме достатъчно силни, за да успеем във всяка една сфера на живота. Искам да им вдъхна повече самоувереност като жена, поставила национален рекорд в българския алпинизъм.

Вярвам също, че независимо дали правим кратка разходка на Витоша, или експедиция от месец и половина до Еверест, ние сме отговорни за опазването на природата, там където сме. Където и да минем като туристи, нашето присъствие се отразява не само на природата, но и на местните общности, като постепенно променя естествените хабитати. А това води до загуба на автентичност и на културни традиции. Една от мисиите на фондацията е да подпомагане именно съхранението на природата и на ценностите на тези общности.

Какво да очакваме в близко бъдеще от "Заедно към върха"?

В момента подготвяме един много интересен проект, свързан с община Петрич и природните красоти в района, както и няколко събития, за които ще разкажа много скоро. Но фондацията е и винаги отворена за нови идеи, полезни инициативи и каузи.

А плановете ви в алпинизма?

Имам план за изкачване на върхове в Алпите, но основното ми влечение на този етап е към Хималаите. Все пак има още 12 осемхилядника - иска ми се да кача още някои от тях.