Софийските тийнейджъри са на първо място по употреба на алкохол. Това показаха резултатите от първия етап на международно изследване за условията на живот на младите хора в Европа, пише вестник „Новинар".

В анкетата са включени ученици от 9 до 12 клас от осем големи европейски града. Според данните българските младежи се напиват най-често с бира, вино и на последно място с концентрати. Най-малко алкохол пият децата в Санкт Петербург.

Експерт от Националния център по наркомании отбеляза, че след случая "Индиго" контролът в заведенията по отношение на употребата на алкохол е много по-голям. Затова пък според данните от проучването голяма част от учениците пият преди да отидат на дискотека.

Половината от анкетираните признават, че пият алкохол на купони, а всеки трети се налива сам вкъщи. Двама от всеки пет тийнейджъри пък се напиват през почивните дни.

Според данните бащите на близо 30% от децата, които пият, са алкохолици. Всеки шести от анкетираните ученици е посегнал към чашката за пръв път в живота си преди да стане на 12 години. В процеса на изследването много от анкетираните са споделили, че за да се напият, им е необходим най-малко 400 мл концентрат.

Столицата се нарежда и сред трите града, в които има най-много пушачи сред подрастващите. Вредният навик е най-разпространен сред тийнейджърите в Литва. Най-малко пък пушат децата в Норвегия. Според експертите 20 000 ученици в София пушат редовно. Изследването е установило, че около една пета от момичетата и момчетата пушат най-малко по половин кутия цигари на ден. Учениците палят първата си цигара на 13 години.

Проучването сочи още, че една трета от анкетираните ученици са пробвали канабис поне веднъж в живота си, което ни поставя на второ място сред деветте европейски града. Преди пет години този процент е бил едва 2 на сто.