През изминалия уикенд Рийз Уидърспуун и съпругът и Джим Тот организираха телевизионното събитие 2021 Stand Up to Cancer, чиято цел е набиране на средства за подпомагане на изследванията на рака. София Вергара беше един от водещите.

49-годишната актриса от "Съвременно семейство" разказа за собствената си битка с коварната болест, когато е била едва на 28 години. "Отидох на рутинен преглед при доктора, а той откри бучка на врата ми".

Вергара разказва, че й е била поставена диагноза "рак на щитовидната жлеза". "Когато си на 28 и ти кажат "рак", може да се побъркаш. Аз обаче опитах да не се паникьосвам и реших да потърся повече информация".

Тя допълва, че е чела много за заболяването, имала е подкрепата на семейството си, а освен това болестта е била открита на ранен стадий. Цялата й щитовидна жлеза е била премахната и до момента Вергара е на медикаменти, които да я предпазят от хипотироидизъм.

Хипотироидизъм, или намалена функция на щитовидната жлеза, е заболяване, при което жлезата не произвежда достатъчно хормони и така се нарушават биохимичните процеси в организма според информация на сайта на Александровска болница.

Болестта засяга най-вече жените над 40 години, като честотата й се увеличава с нарастването на възрастта. Редовните прегледи и кръвни изследвания са начин да превенция на хипотироидизъм.