За първи път Селин Дион разкри, че е диагностицирана със синдром на скованата личност, през декември 2022 г. с видео в Instagram.

Селин Дион и колко се влошава певицата след диагнозата "синдром на скованата личност"

Колко се е влошило състоянието на Селин Дион

Певицата страда от рядко заболяване

"За съжаление, спазмите засягат всеки аспект от ежедневието ми", сподели тогава тя и обясни, че понякога те ѝ създават затруднения, когато ходи, и ѝ пречат да пее. Певицата обаче увери феновете си, че разчита на "страхотен екип от лекари", който ѝ помага да се подобри.

Въпреки това Селин Дион отмени концертите си до април 2024 г. с уточнението, че прави всичко възможно, за да бъде достатъчно здрава, за да се върне на сцената.

Преди няколко месеца източник на People издаде, че на певицата изобщо не ѝ е било лесно да вземе това решение, но именно то ѝ се е струвало най-разумно, предвид желанието ѝ след време отново да пее пред публика. "Тя изобщо не се е отказала", изтъкна тогава информаторът.

В ново интервю за Hello! Canada Клодет, сестрата на Селин Дион, също уверява, че духът ѝ е все така силен на фона на продължаващите здравословни проблеми.

"Тя прави всичко, за да се възстанови. Силна жена е. Това е болест, за която знаем толкова малко. Има спазми - и те са невъзможни за контролиране. Малко можем да направим, за да ѝ помогнем, да облекчим болката ѝ", не крие сестрата на певицата.

Синдромът на скованата личност е рядко и нелечимо неврологично заболяване, което може да причини изтощителни мускулни спазми. То засяга централната нервна система, по-специално мозъка и гръбначния мозък, а страдащите от него могат да останат инвалиди, приковани към инвалидна количка или на легло, неспособни да работят и да се грижат за себе си.

Сериозната причина за отмяната на концертите на Селин Дион

Сериозната причина за отмяната на концертите на Селин Дион

Певицата е решена да се върне на сцената

Здравните експерти уточняват също, че това състояние, което има автоимунни характеристики, често е съпроводено от изтощителна болка, хронична тревожност и мускулни спазми - "толкова силни, че могат да разместят ставите и дори да счупят кости", пише People.