След смъртта на Елизабет Втора през 2022 г. датската кралица Маргрете остана единствената действаща кралица в света и най-дълго управлявалият монарх в Европа. Но по време традиционното си новогодишно обръщение тя изненада всички с разкриването на решението, което е взела.

Принц Йоаким и имотът за 3.4 милиона, който купи датският принц и син на кралица Маргрете

Принцът, който си купи имот за 3.4 милиона

Малкият син на кралица Маргрете не е в Дания

83-годишният монарх ще абдикира на 14 януари, предавайки престола на своя син принц Фредерик. Именно тогава се навършват 52 години вярна служба на народа си. "Подобен период от време оставя следа във всеки - и в мен също. Времето взема своето и броят на неразположенията се увеличава. Човек не може да поеме толкова, колкото е успявал в миналото", беше откровена кралицата.

Маргрете спомена и тежката гръбначна операция, която претърпя в началото на миналата година. Въпреки че е миналата добре, тя я е навела на сериозни мисли за бъдещето и явно е наклонила везните в посока абдикиране от престола. 

Снимка 647777

Източник: GettyImages

Решението на кралицата успя да натъжи целия датски народ в първите часове на новата 2024 г., защото всички я приемат като майката на страната. А и последния път, когато датски монарх е абдикирал, е през 1146 г. Само премиерът и още един-двама души са знаели какво ще съобщи на народа си в новогодишната нощ. Но въпреки шокът общото мнение е, че Дания е и готова за промяната, защото много обича и бъдещия си нов монарх.

55-годишният принц Фредерик ще наследи короната от своята майка, а съпругата му принцеса Мери ще стане кралица консорт, съобщиха датските власти. Това обаче няма да бъде отбелязано с бляскава коронация като тази на крал Чарлз например. Маргрете пък ще продължи за бъде Нейно величество и след предаването на властта, предава CNN.

Кралица Маргрете и принц Фредерик

Източник: GettyImages

Кралица Маргрете и принц Фредерик

Датското кралско семейство е едно от най-популярните в света. Но и то, както останалите, има предимно представителни и дипломатични функции. След въведени промени в конституцията на страната, ролята на монархията е силно ограничена, а властта е съсредоточена в ръцете на правителството.

Принц Кристиян на 18 - какви ще бъдат празнествата по случай пълнолетитето на внука на кралица Маргрете

Как датският принц ще отпразнува пълнолетието си

Подходяща начин за кралска особа

За своя повече от половин век на престола кралица Маргрете успя да си спечели уважението на всички големи световни лидери, приемайки над 50 посещения на държавни глави и министри. Тя остана вдовица през 2018 г., когато почина нейният съпруг принц Хенрик. Освен с кралските си дела, през целия си живот тя се занимава с изкуство в различни форми и нейни произведения могат да бъдат видени в различни музеи и галерии. Работила е и като сценограф, и като дизайнер.