Съдебната битка срещу британските таблоиди се превърна в една от мисиите на принц Хари след напускането му на кралския двор. В желанието си да защити както себе си, така и съпругата, и децата си, той се превърна в първия член на британското кралско семейство от 132 години насам, който застава на свидетелската скамейка в съдебната зала.

Желанието на принц Хари да напусне кралския двор още преди да срещне Меган Маркъл

За какво мечтаел Хари, преди да срещне Меган

Не за всичко е виновна тя

Във вторник, 6 юни, се състоя поредното заседание по делото срещу Mirror Group Newspapers. А обвинението на принц Хари към журналистите е, че са хакнали телефона му и са използвали и други незаконни средства за събиране на информация за личния му живот в периода 1996-2009г. 

Херцогът на Съсекс се върна във Великобритания точно месец след коронацията на баща си крал Чарлз, този път за да се яви във Върховния съд в Лондон. Там той каза отново това, което сме чували неведнъж - че с действията си срещу него журналистите са му причинили "значителен стрес" и са разрушили някои от най-силните му лични връзки. Затова и днес, макар толкова години по-късно, е решен да получи възмездие.

Снимка 621273

Източник: GettyImages

От показанията на принц Хари разбираме, че близо 140 статии съдържат информация, събрана с помощта на незаконни методи. 33 от тях са избрани за разглеждане в процеса. А той не пропусна да спомене, че всяка една статия е успяла сериозно да го притесни с излизането си. "Всички тези статии изиграха важна роля, разрушителна роля, в израстването ми", допълва той.

Когато е бил малък, тези вестници са били навсякъде из двореца и той е имал възможност да прочете какво се пише за него неговите съученици също са четяли редовно и след това са коментирали пред него. Затова той определя като "невероятно инвазивно" влиянието на тези новини.

Снимка 621272

Източник: GettyImages

От писмените показания, които херцогът на Съсекс е дал предварително и които бяха приложени към документите към делото, разбираме още от притесненията му. Той смята, че медиите са събирали информация за него от гласовите съобщения, които е оставял на телефоните на майка си и баща си.

А разговорите му с неговия брат принц Уилям, в които си правят лични признания, също са били подслушвани. Той признава и за обаждания към Кейт Мидълтън, които явно също са били наситени с откровения, и някак са достигнали до британските таблоиди.

Принц Хари пояснява още, че неведнъж му се е случвало да прослушва съобщения на гласовата си поща за пръв път, но да се очаква, че те не са нови и някой вече ги е слушал преди него. Но тогава някак наивно го е отдавал или на технически проблем с телефона си, или на това, че предишната вечер е прекалил с питиетата и не помни дали е прослушал всичко.

Снимка 621271

Източник: GettyImages

Херцоът на Съсекс заявява още пред съда, че пресата винаги се е опитвала да повлияе негативно на връзките с най-близките му хора. "Винаги съм се чувствал така, сякаш таблоидите искат да бъда необвързан, тъй като бях много по-интересен за тях и продавах повече вестници", категоричен е той. И докато медиите съобщават за неговите успехи, сякаш винаги им е носело по-голямо удоволствие да го сриват отново и отново, смята още принц Хари, цитиран от CNN.

В писмените си показания той се осмели да обвини и настоящото британско правителство в прекалено близки връзки с медиите. Според него и управляващите, и пресата на Острова в момента са на дъното, а премиерът Руши Сунак очевидно няма интерес да осъществи контрол над медиите, защото има приятели в тях, за които това не е изгодно.

Адвокатите на медийната група се погрижиха разпитът на принц Хари да бъде много по-стресиращ и изпълнен с подводни камъни от всяко интервю, което той някога е давал. Обстановката в съдебната зала е била осезаемо напрегната, най-вече за херцога и останалите трима ищци, представляващи десетки известни личности.

Успя ли Принц Хари да се пребори за охрана от полицията, когато е във Великобритания

Пореден отказ за Принц Хари

Не успя да се пребори със съда в Лондон

Делото започна на 10 май и се очаква да продължи близо два месеца. От Mirror Group Newspapers вече признаха за едно незаконно събиране на информация, свързана с принц Хари, преди 20 години. Безспорно той е най-потърпевшият и да спечели делото ще бъде голяма морална победа.