Последните седмици са доста активни за крал Чарлз, който пътува из цяла Великобритания, за да участва в местни инициативи и да се среща лице в лице с поданиците си. В сряда, 9 ноември, беше първият ден от посещението му в Йоркшир и град Йорк.

Чарлз и Камила в катедралата на Йорк

Източник: GettyImages

Чарлз и Камила в катедралата на Йорк

По обяд в града той откри първата статуя на кралица Елизабет Втора. Високата два метра фигура е дело на местния скулптор Ричард Босънс и ще се издига в ниша над югозападната порта на йоркската катедрала - храм, който датира отпреди 800 години.

Първоначално откриването на статуята трябваше да се случи този септември като част от честванията за Платинения юбилей на кралицата. Заради смъртта й на 8 септември беше отложено.

Снимка 594357

Източник: GettyImages

Но посещението на Чарлз и съпругата му Камила в Йорк не мина без инциденти. По време на обиколката му из града и среща с местни жители по кралят и кралицата-консорт бяха хвърлени яйца.

Полицията бързо арестува 23-годишен младеж, който по време на ареста си крещеше: "Тази страна е изградена с кръвта на роби", съобщават ни от York Mix.

Снимка 594358

Източник: GettyImages

От York Press пък уточняват, че нито едно яйце не е засегнало крал Чарлз или Камила. "От името на полицията на Северен Йоркшир, за нас е чест да посрещнем краля и кралицата в Йоркшир", коментират от местната полиция.