Оливия Мун реши да използва профила си в Instagram, за да разкрие пред своите последователи, че е диагностицирана с рак на гърдата.

Оливия Мун, фибромиалгията и какво означава тежката й диагноза

Оливия Мун разказва за диагнозата си

Не звучи хубаво

В социалната мрежа актрисата пише, че през февруари 2023 г. си е направила генетичен тест, който открива около 90 генотипа на рака. Тестът е бил отрицателен за всички тях, включително за BRCA, който по думите ѝ е най-разпространеният.

Мун казва, че сестра ѝ Сара също се е подложила на изследването и при нея резултатите са били отрицателни. През зимата на миналата година актрисата е преминала и през мамография, която е показала, че всичко е наред.

Но само два месеца след това е била диагностицирана с рак на гърдата. Оливия Мун пише още, че през последните 10 месеца се е подложила на четири операции. "Изненадващо, плаках само два пъти. Предполагам, че не съм чувствала, че имам време да плача."

Мун благодари на лекаря си д-р Тайс Алиабади, благодарение на която е открито заболяването. Актрисата пише, че Алиабади е направила оценка на риска на рака на гърдата при актрисата, взимайки предвид фактори като възрастта ѝ, дали е родила първото си дете след 30 години и е установила, че рискът е 37%.

Заради този висок процент 43-годишната Оливия Мун е преминала през ядрено-магнитен резонанс, а след това през ултразвуково изследване и биопсия. Последното изследване е показало, че актрисата има Luminal B вид рак, който е агресивен и се разпространява бързо.

Ракът на гърдата и симптомите, които не бива да подминаваме

Симптомите на рака на гърдата, които не бива да подминаваме

Често бучки няма, но рак има

30 дни след биопсията Мун се е подложила на двойна мастектомия. Актрисата пише, че е извадила късмет, че са хванали заболяването рано и е имала опции пред себе си.