Търпение и перфекционизъм - това според Павел Павлов са основните качества, които трябва да притежава един добър сладкар. И точно като такъв, от вчера, 10 септември, го гледаме като водещ на кулинарното предаване "Нещо сладко с Павел Павлов".

Павел не е искал да бъде водещ, не е и кандидатствал за позицията. "Екипът на телевизията се свърза с мен и проведохме интервю. Разбрахме си и започнахме да снимаме."

Предизвикателството той определя като наистина голямо - снимат по 14 часа на ден. Но най-трудното нещо, пред което се изправя по време на снимките, е българският език. Признава си, че го е позабравил, защото от доста години вече не живее тук. А да се изправиш и да говориш по телевизия е сериозна и отговорна задача.

Имало е моменти, в които се е питал защо е приел, но сега не съжалява. "Беше много интересно и научих много нови неща."

Снимка 377706

Източник: 24Kitchen

Сигурни сме, че това е реплика, която Павел не казва за първи път, защото целият му професионален път е бил точно такъв - интересен и надграждащ. Разбира се, лесно начало няма, и първата му работа е като мияч. Още оттогава той знае, че не всичко идва на готово - както това се е случило с телевизионното предаване. "Трябва да отидеш и да си го спечелиш."

Ресторантът, който Павел смята, че е повлиял най-много на развитието му като кулинар, е Tango в Норвегия. Там той работи три години и половина, шест дни в седмицата по 12 часа; в събота - по 18 часа.

"Всяка седмица сменяхме менюто, а така човек научава много, креативността му доста се променя. Всяка седмица трябва да направиш нещо ново и да държиш винаги едно сериозно високо ниво. И това е най-трудното."

Именно в моменти на "най-трудното" търпението (за което вече споменахме) помага на Павел да вземе и най-добро. При това - от всички готвачи, с които е работил.

"Всеки има различни стандарти и виждания. Единият иска нещата да се получат по един начин, другият - по втори. Най-важното е да избереш най-добрите качества от главния готвач и да ги вземеш."

Може би най-много той е взел от Чад Кабрал. В момента обаче Павел е голям почитател на това, което правят Жорди Бордас и Рамон Морато.

Снимка 377709

Източник: 24Kitchen

Нямаше как да не попитаме кой е любимият му десерт. Явно, той пък нямаше как да не ни отговори с "Ох, този въпрос..."

И все пак: конкретен любим десерт Павел няма, но много обича шоколад и може да го яде постоянно.

Афинитетът му е към необикновените десерти. А за да бъде определен така, един десерт трябва да бъде презентиран по необикновен начин. Точно това и прави Павел - защото от обикновени продукти той създава не само вкус, но и емоция. Точно в нея вижда и ключа към необикновения десерт.

Снимка 377708

Източник: 24Kitchen

Какви десерти да очакваме от "Нещо сладко с Павел Павлов"?
Има и бързи, има и лесни, има и някои по-трудни. Мисля, че има всякакви - за всякакви хора и тяхното ежедневие.

Но това беше и целта, защото има много хора, които работят много и нямат време да направят нещо сладко. Ето защо съм подбрал доста бързи рецепти.

Сам ли подбрахте рецептите и на какъв принцип?
Да, лично, и бях много щастлив, защото ми дадоха възможността да определя какво да готвя. Да представя себе си от своя гледна точка.

Какво следва след предаването?
Интересно ми е да видя как ще се развият нещата за мен след края му. Дали ще има някаква разлика в моя живот, или не.

Иначе съм съсредоточен върху бизнеса, който имам. Скоро предстои да отворя сладкарски магазин в Норвегия. Надявам се един ден да направя същото и в България.

"Нещо сладко с Павел Павлов" се излъчва всеки ден от 14 ч. по 24Kitchen