Лиъм Нийсън е вероятно последният актьор, за когото ще си помислим, че ще се забърка в подобен шумен скандал. Но в шоубизнеса всичко се случва, особено напоследък, когато всички са прекалено (дори понякога излишно) чувствителни към всяка дума, която може да се тълкува като дискриминация или омраза по конкретен полов или расов признак.

Ето как започна всичко. По време на представяне на новия си филм, Лиъм Нийсън върна лентата назад с цели 40 години една доста неприятна случка. Актьорът сподели, че негова близка приятелка е била изнасилена от афроамериканец. Когато тя му споделила за случилото си, в звездата за първи път се породило някакви инстинктивно желание да нападне някого и да си излее гнева върху него.

Нийсън сподели още, че няколко нощи е обикалял квартала, за да намери някой афроамериканец, когото да накаже за зверството над приятелката му. След това се е осъзнал и дори се е изповядал, защото се е отвратил от поведението си. Но тази развръзка няма никакво значение на фона на нецензурно нарицателно за чернокожите, което актьорът използва. То бе достатъчно, за да го разпънат на кръст.

След това 66-годишната звезда даде друго интервю, този път телевизионно, в което се извини на всички, които са приели изказването му за обидно. Също так подчерта, че не е расист, просто е израснал в трудни времена. Също така е категоричен, че бил реагирал по същия начин, ако нападателят на приятелката му е бил бял, дори негов сънародник - ирландец.

След тези две изказвания мнозина заключиха, че това е кариерното самоубийство на Нийсън. И сякаш са на път да се окажат прави. Официалната премиера на филма му "Студено отмъщение" бе отменена, защото в него актьорът търси възмездие за убийството на сина си и ще се приеме грешно на фона на скандала.

Снимка 405122

Източник: GettyImages

Но отменената премира далеч не е всичко. Появиха се призиви актьорът да бъде дигитално премахнат от Men in Black: International. Филмът трябва да излезе тази година, но някои смятат, че Нийсън вече няма място в него. Подобни действия обаче надали ще бъдат предприети.

Британската певица Лили Алън пък поздрави актьора от "Твърде лично" по време на свое участие с песен, озаглавена "Майната ти". Тя уточни, че принципно поздравът е за Доналд Тръмп, но сега Нийсън го заслужава повече, пише Independent.

7 от 7: Робство и расизъм във филмите за афроамериканци

7 от 7: Робство и расизъм в картинки

Някои от най-емблематичните филми в историята на киното

Един от водещите на "Добро утро Англия", който е чернокож, се пошегува грубо с актьора, заключвайки се в дома си "в случай, че Нийсън е някъде из квартала". Не липсват и защитници на обвинената в расизъм звезда, но и те са подложени на кръстосан огън в социалните мрежи.